Mejla

Ingvar Persson

Europas hetaste finansminister

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis är hetast i Europa
Greklands finansminister Yanis Varoufakis är hetast i Europa

LEDARE

Anders Borg får ursäkta, men det är inte längre i samband med ekonomiska nyheter hans namn skapar rubriker. Europas hetaste finansminister är grek och heter Yanis Varoufakis.

Varoufakis stil sticker av i finansministerkretsens grå kostymer och diskreta limousiner. Läderjacka, motorcykel, lediga skjortor och exklusiva sidenhalsdukar tillhör inte precis standardattributen när EU:s finansministrar träffas.

Gör intryck

I Storbritannien har pressen konstaterat att landet "skriker efter" politiker som ser ut som Varoufakis och i Tyskland har han jämförts med actionhjälten Bruce Willis.

Det var ett tag sedan en europeisk politiker gjorde ett sådant intryck.

Nu är det ändå knappast den sportiga stilen eller de lediga maneren som satt den grekiske finansministern i centrum av de senaste dagarnas intensiva politiska spel i Bryssel. Det är i stället den grekiska regeringens krav på lättnader i villkoren för de andra euroländernas stöd.

Ytterst handlar det om hur Europa väljer att hantera en valutaunion som varit felkonstruerad från början.

Grekiskt tema

I går kväll misslyckades euroländernas finansministrar med att komma överrens och det grekiska temat har fortsatt under dagens möte med alla EU:s finansministrar.

Det börjar bli riktigt bråttom. Stödprogrammen behöver förlängas den här veckan och just nu ser det inte så ljust ut. De övriga euroländernas regeringar kräver att besparingsprogrammen fortsätter. Den grekiska regeringen anser sig ha fått folkets mandat att säga nej till de villkor som erbjudits.

Det ser ut som en klassisk prestigekamp. Å ena sidan euroländernas ministrar - några av dem från länder med en levnadsstandard som är lägre än den grekiska - som anser att ingångna avtal måste hållas och att eftergifter mot Grekland skulle sätta ett ödesdigert exempel.

Självsäker

Å den andra Varoufakis som ganska självsäkert hävdar att det är dags att rulla tillbaka besparingsprogrammen och lika självsäkert säger sig vara övertygad om att en lösning kommer.

Det är svårt att se hur någon av parterna ska kunna backa. Ändå är det precis det som måste ske, och det finns en faktor som borde gå utöver prestigen.

Sparkraven på Grekland och andra euroländer har inte fungerat, i alla fall inte om målet är att åter få ekonomin på fötter. Tvärtom faktiskt. Krisen har fortsatt och fördjupats.

Det borde vara argument nog att tänka nytt. I så fall kanske Varoufakis trots allt har rätt. Det borde bli en överenskommelse innan veckan är slut.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Grekland

Yanis Varoufakis

Ingvar Persson