Mejla

Eva Franchell

Rika stockholmare snålar in på vården

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alliansen i Stockholm lägger ner stressmottagningen på Danderyds sjukhus.
Alliansen i Stockholm lägger ner stressmottagningen på Danderyds sjukhus.
Anna Starbrink (FP)

LEDARE

Här flockas miljardärerna. Stockholms län har Sveriges rikaste befolkning.

Här finns de allra dyraste bostäderna. Priset på en villa kan ligga på över tjugo miljoner medan en enkel tvåa kostar minst tre.  Stockholmarna borde kunna bidra, men i huvudstaden är det den självupptagna snålheten som styr.

De sjukaste

I länet röstar man alltid på Alliansen och därmed fortsätter slakten på vad som nu finns kvar av det gemensamma samhället.  I sommar är det stressmottagningen på Danderyds sjukhus som kommer att få stryka på foten. Verksamheten splittras upp och konkurrensutsätts, de allra sjukaste får jaga rätt på en ny vårdgivare.

– Vi vill öka valfriheten, säger sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (FP) trosvisst.

Jaga runt

Jodå, vi minns när Alliansen 2011 trodde att det gick att skicka tortyrskadade till ett lågprisföretag som aldrig någonsin hanterat så svåra tillstånd. Då var det moderata Filippa Reinfeldt, nu är det folkpartistiska Anna Starbrink. Sak samma. De tycker båda att svårt sjuka kan jaga runt på stan.

Anna Starbrink menar att utbrändhet numera är så vanligt att det inte finns någon anledning att ha vården på ett sjukhus. Stockholms sjukhus har dessutom ont om plats. De dras med tunga sparbeting, personalen får allt fler arbetsuppgifter och en ny undersökning från Vårdförbundet visar att många väljer deltid för att orka med jobbet.

Det är klart att Anna Starbrink vill få bort patienterna.

Resenärerna

Alliansen vill även ha bort resenärerna. Stockholms nya moderata trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons gör allt för att få bort dem ut trafiksystemen. I sommar höjer han priset på SL-kortet, snart närmar det sig tusenlappen. Han planerar dessutom att glesa ut turerna så att fler tar bilen.

Kristoffer Tamsons tycker att kollektivtrafiken kostar för mycket.

– Jag tänker vara en vakthund när det gäller kostnaderna. De är den absolut viktigaste frågan just nu, säger han till Svenska Dagbladet.

Höja skatten

Trafiklandstingsrådet tycker alltså att pengarna är viktigare än trafiken. Sjukvårdslandstingsrådet tycker att patienterna inte ska vara på sjukhuset.

De må kalla det valfrihet, men egentligen är det själva verksamheten de avvecklar. Medborgarna får klara sig själva för samhället lägger ner.

Ett alternativ vore givetvis att investera i vård och kollektivtrafik genom att öka intäkterna. Kanske höja skatten en aning. Men nu ville väljarna ha Alliansen och pengarna ville de själva behålla.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Filippa Reinfeldt

Kristoffer Tamsons

Stockholm

Vård & omsorg

Skattepolitik

Moderaterna

Eva Franchell