ÅSIKT

Hellre säljstopp än lagstiftning, sossar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Kring vårdcentralen Serafen på Kungsholmen i Stockholm har en av den här mandatperiodens allra märkligaste politiska affärer utspelat sig.

Minns ni?

I december 2007 sålde det borgerligt styrda landstinget vårdcentralen till sex läkare som arbetade där. Priset: knappt 700 000 kronor, ungefär vad möblerna var värda. Fyra år senare s­ålde läkarna vårdcentralen vidare och då var priset plötsligt 20 miljoner kronor.

Vid en värdering av verksamheten fastslogs det riktiga värdet till 81,7 miljoner kronor.

Miljontals skattekronor brann inne och värre blev det när Sveriges Radio kunde avslöja att de ansvariga politikerna – som för övrigt var vänner med en av läkarna som köpte vårdcentralen – fått uppgifter om att Serafen var på väg att säljas till underpris innan försäljningen.

Det struntade man i. Vårdcentralen skulle bort.

Inte så konstigt. I Stockholm är Moderaterna framför allt ett parti för privatiseringar. Och privatiserat har de gjort. Mycket möda och energi har gått åt att sälja vårdcentraler, förskolor och hemtjänst till underpris. Man säljer snabbt, man säljer billigt.

Nu vill Socialdemokraterna att utförsäljningar av vård, skola och omsorg till underpris ska stoppas. I ett förslag vill man utreda en lagstiftning – lex S­erafen – som gör det möjligt att kräva tillbaka skattepengar om en utförsäljning skett till underpris.

Det finns förstås redan lagstiftning som gör det möjligt för domstolar att upphäva avtal, men Socialdemokraternas förslag låter ändå onödigt krångligt.

Det allra enklaste sättet att komma ifrån att välfärden säljs till underpris är fortfarande att inte sälja välfärden till underpris.

Och det – att man nästa mandat­period inte tänker syssla med utförsäljningar och avknoppningar – vore väl det rimligaste Socialdemokraterna kunde ge väljarna i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM