ÅSIKT

Vänsterpartiet är visst till salu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Om Stefan Löfven kompromissar i vinstfrågan kan han få stöd för sin budget

Jonas Sjöstedt, partiledare i Vänsterpartiet.

Egentligen finns inte en regeringsfråga, utan två.

På den ena sidan står en möjlig fortsatt Alliansregering, som i så fall behöver aktivt stöd i riksdagen från Sverigedemokraterna.

På den andra står en S-ledd regering med Stefan Löfven i spetsen.

I går gick Svenska Dagbladet ut med nyheten att Vänsterpartiet är öppna för att släppa fram Stefan Löfvens (S) budget även utan löften om begränsningar av vinstuttag ur välfärden.

När vi ringer upp Jonas Sjöstedt (V) invänder han mot den tolkningen.

– För oss är huvudalternativet att ingå i en rödgrön regering. Förutsättningen är att vi tar konkreta steg mot att stoppa vinster i välfärden och att inget borgerligt parti ingår, säger han.

I sak är detta samma sak som Vänsterpartiet sagt hela tiden. Men partiet har även börja resonera kring i vilket läge de är beredda att stödja ett förslag till statsbudget om de inte sitter i regeringen. Det är en delvis ny diskussion.

– Det viktiga är i så fall att vi får konkret genomslag för vår politik om vinster, säger Jonas Sjöstedt.

I sak håller de flesta rödgröna väljare med om att vinstuttag ur välfärden är ett stort problem. De vill helt enkelt att skattepengar ska gå till skolan och vården, inte hamna i skatteparadis.

Vänsterpartiets utspel måste förstås i ljuset av opinionsläget. Sjöstedt kan inte inför sina väljare riskera ett läge där han fäller en socialdemokratisk regering och öppnar för att ge Sverigedemokraterna inflytande.

Samtidigt förstår naturligtvis Socialdemokraterna att de måste kompromissa om vinster i välfärden om de ska få Vänsterpartiets stöd.

Sjöstedts viktigaste prioritering just nu verkar vara att göra partiet regeringsdugligt. Då måste han kompromissa men samtidigt visa sina väljare att deras röster är värda något.

Stefan Löfven håller alla dörrar öppna men det troligaste är att han bjuder in Miljöpartiet till en regering som sedan förhandlar gemensamt med Vänsterpartiet i riksdagen om en budget.

Längre än så har han svårt att gå i valrörelsen. Socialdemokraterna är livrädda för att Fredrik Reinfeldt en gång till ska kunna skrämmas med vänsterspöket.

Men en förhandling är aldrig svart-vit och alla rödgröna väljare måste vara beredda på att deras parti inte kommer att få allt de pekar på efter valet.

Konkret betyder Jonas Sjöstedts linje att Vänsterpartiet, tvärtemot sin valslogan, visst är till salu. Däremot har han en prislapp.

Stefan Löfven gör klokt i att redan nu räkna in den kostnaden i sina kalkyler för regeringsfrågan.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM