Nu måste Juholt få vara Juholt...

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Folklig Håkan Juholt gillar att skjuta från höften. Något hans partikamrater, här representerade av Carin Jämtin och Berit Andnor, gärna får låta honom fortsätta att göra. I alla fall i viss utsträckning.
Folklig Håkan Juholt gillar att skjuta från höften. Något hans partikamrater, här representerade av Carin Jämtin och Berit Andnor, gärna får låta honom fortsätta att göra. I alla fall i viss utsträckning.

11 MARS 2011. Ny partiledare

Egentligen är han väl en partisekreterare, säger någon. Nu ska han bli partiledare. Och så är det. Men det behöver inte vara någon dum idé.

Håkan Juholt är folklig, rolig, yvig, talar ur mustaschen, skjuter från höften, kommer ur en världsbild där varje hus är ett Folkets hus och varje man en ombudsman. Den världen finns inte längre. Men Håkan Juholt är glad ändå.

Håkan Juholt spelar in hemmagjord politisk reklamfilm, får skrattanfall som blir Youtube-succé och besöker varje socialdemokratisk förening bestående av mer än tre personer från Ystad till Haparanda. Dricker kaffe. Kokar kaffe. Gillar Elvis.

Omtyckt – utan idéer

Juholts syn på socialdemokratin är enkel: ”Solidaritet skapar tillväxt som ska användas till välfärd. Krångligare än så är det inte” och det är det naturligtvis visst. Men Juholt har också rätt. Socialdemokratin har ett vinnande koncept: hur svårt kan det vara?

Samtidigt – och det är väl det som är problemet – kan man inte trots alla Juholts år i rikspolitiken komma på en enda politisk idé som han har drivit. Men han är omtyckt – kanske hänger det ihop.

Pär Nuder sa, under de där veckorna när han försökte förklara att han inte ville bli partiledare, att socialdemokratin måste komma ihåg att den måste klara av tre matcher för att vinna 2014. Den första mot Reinfeldt och Borg, den andra mot miljöpartiets Gustav Fridolin och den tredje mot Jimmie Åkesson.

En ny socialdemokrati måste formulera en politik som talar både till den medelålders mannen som röstar på Moderaterna eftersom han litar på Anders Borg, den unga storstadskvinnan som dras till miljöpartistisk idealism i fridolinska brandtal, samt småstadskillen som ser Sverigedemokraterna som sitt enda alternativ.

Att Håkan Juholt har besökt varenda socialdemokratisk ­förening från Ystad till Haparanda är både en fördel och en nackdel. De grupper som Social­demokraterna har förlorat finns inte där. Ett parti som vill representera fyrtio procent kan inte forma sin världsbild enbart utifrån de där mötena.

Det här kan fungera

Tricket för Socialdemokraterna blir att genomföra en radikal förnyelse samtidigt som de låter Juholt vara Juholt.

Juholt kan inte räkna bättre än Anders Borg. Juholt kan inte glida med den senaste trenden på åsiktshimlen som Gustav Fridolin. Och Juholt kan definitivt inte se ut som att han skulle kunna bo i ett radhus i Stockholm tillsammans med Filippa Reinfeldt.

Juholt tar saker på volley. Och ibland blir det fel. Men Juholt är inte rädd – inte ens för journalister. Och Juholt verkar komma från hjärtat.

Det här kan mycket väl fungera.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.