Mejla

Eva Franchell

Sjöstedt snart inne i matchen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det var mycket Djurgården i riksdagen i går. När ­alliansregeringen tackade av Vänsterpartiets Lars Ohly efter hans sista partiledardebatt blev det både Djurgårdshalsduk och hockeybiljetter till matchen mellan HV71 och Djurgården.

Så tackar man av ett sant Djurgårdsfan.

Lars Ohly är en jovialisk man och det märktes att till och med ­borgerligheten kommer att sakna den glade gamle ­kommunisten.

Men hans glädje nådde aldrig ända ut till väljarna.
Kanske var han för märkt av sin historia, väljarna förstod aldrig hur man kunde vara både kommunist och demokrat. Sannolikt var det inte lätt att efterträda den omsusade Gudrun Schyman. Utåt fick Lars Ohly aldrig något riktigt politiskt lyft även om han inåt lyckades ena ett splittrat parti.
 

När han nu går in i finalen har han bättre opinionssiffror än någonsin.

I den senaste mätningen ökar stödet för Vänsterpartiet med över två procent och det avspeglar säkert förväntningarna på den sannolike efterträdaren.

En majoritet av partiets distrikt har nominerat Jonas Sjöstedt och allt pekar nu på att han kommer att ta över ­Vänsterpartiet ensam eller tillsammans med någon av de andra kandidaterna. Han sitter redan i riksdagen och fick fler personkryss i Västerbotten än vad Lars Ohly lyckades skrapa ihop i hela Stockholms stad.
 

Han tillhör Vänsterns modernare ­högerflank som rasar lika mycket mot kapitalet som mot klimatförändringarna. Och det är nu socialdemokrater och miljöpartister får se upp.

För om det socialdemokratiska ­kaoset fortsätter och om Miljöpartiets högermarsch fortgår – då har en mer välkammad vänsterledare stora möjligheter att vinna matchen om väljarna.

Hans favoritlag? Ja, det är UIK för i Umeå är det damfotbollen som regerar.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell