Socialdemokraterna har övergett väljarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

rätt väg? Håkan Juholt och hans parti måste hitta tillbaka till ­väljarna. Lösningen är inte att åka runt och ­prata om ”värdeburen tillväxt” eller ”social investeringspolitik”.
rätt väg? Håkan Juholt och hans parti måste hitta tillbaka till ­väljarna. Lösningen är inte att åka runt och ­prata om ”värdeburen tillväxt” eller ”social investeringspolitik”.

8 NOVEMBER 2011. S-krisen

Det är inte väljarna som har övergett ­Socialdemokraterna, det är Socialdemokraterna som har övergett väljarna.

I går kom ytterligare katastrofala ­opinionssiffror för partiet.

Håkan Juholt åker samtidigt runt till medlemmarna och ber om förlåtelse. Men detta handlar om så mycket mer än den senaste skandalen runt Juholt.

Det handlar om alla väljare där ute som partiet har övergett.

Många människor ställde sitt hopp till de nya Moderaterna. Men fem år senare har skattesänkningarna till dem som har jobb inte lyckats göra sjuka och arbetslösa friska och anställda.  I stället är Fas 3 i dag en större svensk arbetsgivare än Volvo.

Sälja huset vid cancer

Visioner är farligt, ”de kostar pengar” säger statsministern.

Frågan är hur mycket pengar stats­ministerns visionslöshet kostar. Många människor litar med viss rätt på Reinfeldts och Borgs förmåga att leda landet. Men ska vi verkligen nöja oss med en skola där eleverna lär sig allt mindre?

Ska vi vänja oss vid att folk ska behöva oroa sig för att sälja huset om de får cancer? Är ökad barnfattigdom ett rimligt pris för mer skattesänkningar?

En herrelös opinion

Det finns en socialdemokratisk opinion där ute men den är herrelös och kan inte identifiera sig med Socialdemokraterna. Partiet har lämnat dem.

Hur ska Sveriges hårt arbetande familjer kunna relatera till när Juholt åker runt och pratar om ”värdeburen tillväxt”, ”kunskapsbaserad ekonomi” och ”social­ investeringspolitik”.

På vilket sätt relaterar det till deras liv?

Är det någon som över huvud taget ­begriper vad de där fraserna betyder?

Socialdemokraternas strateger verkar ha fått för sig att partiet är för fint för att bedriva oppositionspolitik. ”Vi ska fokusera på att få ut vår politik” som om denna existerade i ett vakuum.

Det har lett till en bisarr debatt där ­regeringen har blivit opposition och ­Socialdemokraterna blivit regering.

Reinfeldt och Borg kallar till stor presskonferens om Socialdemokraternas budgetmotion. Och i dag presenterar alliansen en granskning av hur samma budget ”slår mot kommunerna”.

Men S-budgeten kommer aldrig att slå mot kommunerna.

Eftersom den aldrig kommer att bli verklighet.

Var är Borgs krispolitik?

Det är regeringen som är regering och regeringen borde fokusera på att regera. Sverige har som ett av få länder möjlighet att förhindra att drabbas hårt av den kris som alla vet nu rullar in från Europa. Men var är Anders Borgs krispolitik?

Och var är den socialdemokratiska opposition som hade kunnat ställa honom till svars?

Den åker runt på arbetarekommun­möten och får applåder när den pratar om ”återreglering”.

Väljarna däremot – är fortsatt övergivna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.