Mejla

Ingvar Persson

Skattepengar ska användas till välfärden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Carola Lemne.
Carola Lemne.

LEDARE

I går kunde Dagens industri berätta om nedläggningen av den privata förlossningskliniken BB Sofia, och om den roll som Svenskt Näringslivs direktör Carola Lemne spelat. Det är en historia om tveksamma kalkyler, överoptimistiska prognoser och våghalsig spekulation i att skattebetalarna skulle betala räkningen.

Det är också en historia om hur en politisk vårdideologi misslyckas med att leverera det mest grundläggande, som en trygg plats att föda.

För Praktikertjänst, bolaget bakom BB Sofia, kommer felspekulationen att kosta en bra bit över 180 miljoner kronor. Och den som bar ansvaret var Carola Lemne.

Märklig människosyn

Den som letar i pressklippen om Carola Lemnes tid på Svenskt Näringsliv hittar tre teman.

Dels handlar det om svårsmälta uttalanden där arbetsgivarchefen låter oss ana en märklig syn på sina medmänniskor. Berättelsen om barndomens thailändska hembiträde eller beskrivningen av en medarbetares utseende som lite “terroristvarning” får Lemne dras med.

Å andra sidan har Lemne och Svenskt Näringsliv samarbetat med LO och Karl-Petter Thorwaldsson, inte minst i årets avtalsrörelse.

Misslyckad välfärdskapitalist

Svenskt Näringsliv driver på för låglönejobb, begränsningar av strejkrätten och andra direktörsfrågor. Ändå är frågan om inte Carola Lemne framför allt ska ses som lobbyist för välfärdskapitalismen?

Svenskt Näringsliv har engagerat sig hårt för rätten att göra vinst på välfärd. Förslag om att skattepengar ska användas till omsorg, vård eller pedagogik har blockerats med alla medel, även genom samarbete med Sverigedemokraterna.

Att Carola Lemne nu framstår som en riktigt misslyckad välfärdskapitalist förändrar förstås inte något i sak. Argumenten mot vinstföretag i välfärden finns kvar, liksom de ekonomiska intressen som försvarar dagens ordning.

Men arbetsgivarbasens trovärdighet som lobbyist för välfärdsvinster har fått sig riktigt ordentlig knäck.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nedläggningen av BB Sophia

Carola Lemne

Svenskt Näringsliv

Vinster i välfärden

Ingvar Persson