ÅSIKT

Vi har inte råd med moderater

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
M-ledaren Anna Kinberg Batra.
LEDARE

”En sådan utveckling har Sverige inte råd med.” Det sa moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra när hon nyligen lanserade förslaget om att införa ett tak för familjer med försörjningsstöd. Enligt ­henne är det så pass många hushåll i ­Sverige där ensamstående med barn får höga bidrag att situationen håller på att bli ”ohållbar”. Kinberg Batra menar att ersättningarna kan gå upp emot 30 000 kronor i månaden.

Istället vill Moderaterna att de utpekade familjerna ska få max 75 procent av vad som är lägstalön och bostadsbidrag tillsammans. Men det är något som inte riktigt stämmer med Moderaternas svartmålning.

Logisk förklaring

När socialförsäkringsministern ­Annika Strandhäll (S) granskade påståendet fann hon att i hela Sverige finns det totalt etthundra ensamstående föräldrar som får över 25 000 kronor i ersättning per månad. 100 personer.

Dessutom finns det en ­logisk förklaring till ersättningsnivåerna. I några fall handlar det om ­höga hyror på orter där det råder bostadsbrist. ”Det är alltså inga pengar som går till plånboken utan till stor del utgörs av kommunens kostnad för att hitta tak över ­huvudet till utsatta barn i runt 100 ­familjer”, skrev Strandhäll på Aftonbladet debatt i går.

Hutlösa summor

Det kan vara bra att påminna om att ­Moderaterna var med och sänkte skatten med över 140 miljarder kronor under de åtta år som Alliansen styrde Sverige. Hutlösa summor som hade kunnat användas till att jämna ut skillnader mellan fattiga och rika. Pengar som hade kunnat användas till att förbättra villkoren för dem som har det sämst.

I stället blev det tvärtom. Enligt siffror från riksdagens utredningstjänst gick mer än 25 procent av den borgerliga regeringens satsningar och subventioner till den tiondel av befolkningen som tjänar allra mest.

Ett sådant parti har Sverige ­fakt­iskt ­inte råd med.

ARTIKELN HANDLAR OM