ÅSIKT

SMS-anställda måste också ha trygghet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: I dag föreslår TCO nya regler som skulle göra att fler kan få ersättning från a-kassan
LEDARE

Det har snart gått tio år sedan firman Borg och Reinfeldt drog in i regeringskansliet Rosenbad. Överst på “att göra-listan” fanns att slakta de stora trygghetssystemen, inte minst a-kassan.

För två år sedan fick inte ens var tionde arbetslös en arbetslöshetsersättning på 80 procent av den tidigare lönen.

Nu styrs landet av en röd-grön regering. I förra årets budgetbeslut fick regeringen igenom en höjning av taken i a-kassan, den första på 13 år.  Många fler får nu en rimlig ersättning. Men verkligen inte alla.

Svårare komma in

Anders Borgs a-kassepolitiken innebar nämligen inte bara att ersättningen sjönk och avgiften höjdes. Den gjorde också att det blev ännu svårare att alls komma in i systemet.

Värst drabbades förstås alla som saknar en fast fot på arbetsmarknaden, unga, nyanlända och hela den flora av ofrivilliga egenföretagare, uthyrda och SMS-anställda som numera utgör den svenska arbetsmarknaden.

För väldigt många svenskar är a-kassan i dag helt enkelt inte relevant.

Eva Nordmark, ordförande i TCO, presenterar i dag fyra förslag för en bättre a-kassa. Hon vill ha ett system som tillåter att den som börjar arbeta gradvis kan kvalificera sig för ersättning. TCO vill dessutom ha regler som gör det lättare för den som har tillfälliga jobb att få ersättning vid arbetslöshet.

Utöver det föreslår Nordmark generösare villkor för nya företagare och för studerande.

Stöd åt utveckling

Resultatet skulle inte bara bli en a-kassa som kunde känna relevant för alla som just kommit in på arbetsmarknaden eller som i dag tvingas vänta på SMS från arbetsgivaren. Vi skulle dessutom få ett trygghetssystem som verkligen gav stöd åt utveckling. Alltså precis det socialdemokrater i högtidstal brukar beskriva som den svenska modellens kärna.

På arbetsmarknadsdepartementet arbetar just nu en intern utredning med reglerna för a-kassan, och enligt den socialdemokratiske riksdagsledamoten Partik Björck är målet att fler ska omfattas av försäkringen. Ett förslag ska finnas färdigt i februari.

Om TCO:s förslag skulle faktiskt göra skillnad om de genomfördes. Trygghetssystemens betydelse för samhällets utveckling är inte bara högtidligt prat. För alla vars vardag just nu styrs av en telefon som kanske, kanske inte, kommer att leverera ett SMS om ännu några timmars arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM

TCO

A-kassa