ÅSIKT

Tur att Säpo inte sköt tokstollarna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: De miljöaktivister som angrep Rosenbad
i går hade tur att ingen skadades.
LEDARE

Nyss mördades 49 människor i ett terrordåd mot en gayklubb i Orlando, Florida. I en annan attack dödades ett polispar i Frankrike. Terroristen sände gisslandramat direkt på Facebook där även parets tre år gamla barn filmades. Samtidigt ökar hotbilden mot fotbolls-EM.

Detta tillfälle valde fyra miljöaktivister att angripa Rosenbad i går. Det är så korkat att man får svindel.

Utklädda till byggnadsarbetare klättrade aktivisterna upp på regeringsbyggnaden för att sätta upp en banderoll med texten ”Vi låter kolet ligga”. En förundersökning om våld mot tjänsteman och grovt olaga intrång har inletts.

Skulle kunna gå helt fel

Det var tur att ingen skadades. Rosenbad är skyddsobjekt och har vakter. Dessutom har exempelvis statsministern livvakter från säkerhetspolisen.

Även om miljöaktivisterna menar väl skulle de kunna råka riktigt illa ut ifall polisen missuppfattar situationen. Skyddet kring den högsta statsledningen är byggt för att klara exempelvis en terroristattack och terrorsekten IS har hotat med angrepp i väst under månaden ramadan som pågår just nu.

Det är inte länge sedan en annan miljöaktivist kastade rödfärgat vatten i riksdagens plenisal i protest mot försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Priset blir högt

Priset för att radikala miljöaktivister angriper politiker och demokratiska institutioner är att säkerheten ökar och öppenheten minskar. Trots allt har vi haft en självmordsbombare, och en statsminister och en utrikesminister har mördats i vårt land. Vi kan inte ta risker.

Dessutom blir denna typ av angrepp som när pojken ropade att vargen kom. Den dag något verkligen händer måste säkerhetspersonalen först förvissa sig om att det inte är miljöaktivister innan de kan göra sitt jobb.

Kolhuvuden.

ARTIKELN HANDLAR OM