ÅSIKT

Theresa May kommer inte ena Storbritannien

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Premiärminister Theresa May kliver in i sin nya tjänstebostad på Downing Street.
LEDARE

Vem är Theresa May? Efter brexit och en rekordkort kampanj där alla ansvariga avgått enades till sist Storbritanniens konservativa parti Tories att göra landets inrikesminister till ny partiordförande och chef för regeringen.

Hon ska arbeta för det arbetande folket, det har hon lovat. Men hennes politiska insatser hittills skrämmer. Hon har röstat för att minska fackföreningsrörelsens makt, varit med och chockhöjt ­studieavgifter och röstat för försämringar i bostadsbidragen. Som inrikesminister har hon försämrat möjligheter till anhöriginvandring och i reklamkampanjer uppmanat arbetskraftsinvandrare att åka hem.

Lyckades fånga upp rädslan

Den brittiska kampanjen för EU-utträde, brexit, lyckades fånga upp kraften i rädslan för att inte kunna försörja sin ­familj. Mer eller mindre sanna ekono­miska argument och en smutsig migrationsdebatt fick väljare att resa sig ur ­soffan och rösta för ett utträde ur EU. ­David Cameron – och i princip alla andra som bär ansvar för den uppkomna situationen – har avgått.

I denna storm fanns till sist bara två konservativa kvinnor kvar. Efter medie­drev drog även Andrea Leadsom till­baka sin kandidatur och kvar fanns bara ett namn. Theresa May har slagit fast att brexit betyder brexit. Minskade klyftor och högre löner är däremot inget som finns på hennes agenda.

Slits i inbördeskrig

Med ett land som står inför sina ­största politiska utmaningar i modern tid och en ny konservativ dam i ledningen behövs det ett starkt Labourparti. Men den socialdemokratiska oppositionen sliter sig i stycken i ett inbördeskrig.

Nu samlar sig de konservativa kring Theresa May. Ingenting tyder på att de fattiga och förgrymmade arbetarklass­väljare som röstade för EU-utträde får vara med i den samlingen.

Det kan knappast ha varit det här som arbetarklassen i Wales och England tänkt sig när de röstade landet ut ur EU.

ARTIKELN HANDLAR OM