Mejla

Eva Franchell

Schyman knäcker Ebba Busch Thor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Gudrun Schyman kommer att knäcka Kristdemokraterna.
Foto: Anna Tärnhuvud
Gudrun Schyman kommer att knäcka Kristdemokraterna.
Ebba Busch Thor (KD).
Ebba Busch Thor (KD).

Kommer ni ihåg Feministiskt initiativ?

Gudrun Schymans parti klättrar i opinionen och är snart lika stort som Kristdemokraterna. Båda ligger runt tre procent och statistiskt sett är Feministiskt initiativ och Kristdemokraterna lika stora, konstaterar opinionschefen Daniel Ahlin på Ipsos.

Det är väljare som tröttnat på Miljöpartiet som nu går till Feministiskt initiativ. Gudrun Schyman kan åter sikta på en plats i rampljuset, hon brukar ju trivas där.

Machokultur

Kanske är Schymans framgång också en reaktion mot den rådande machokulturen. En protest från de väljare som hellre vill ha förskolor än försvar. Vård, skola och omsorg är ju frågor som helt försvunnit från regeringens dagordning trots att många kvinnor är helt beroende av att välfärden fungerar.

Miljöpartiet brukar locka många kvinnliga väljare, men efter de senaste turerna - som knappast varit feministiska - har väljarna gett upp hoppet och letar efter ett annat parti. Ett tips är att Feministiskt initiativ snart knäcker Kristdemokraterna som helt missat det där med kvinnorna.

Terrorbekämpning

Historiskt har även Kristdemokraterna varit ett parti för kvinnor med satsningar på vårdnadsbidrag och familj. Ebba Busch Thor går dock på macholinjen och i dagens skuggbudget lägger hon allt krut på terrorbekämpning. 2 100 fler poliser, 500 civilanställda. Kristdemokraterna vill satsa 4 miljarder på polisen, fördubbla nationella insatsstyrkan och inrätta en nationell polisreserv.

Vi ifrågasätter inte terrorbekämpning, men undrar var barnen kommer in.

Mjukhöger

Kristdemokraternas budget är för övrigt en blåkopia av Moderaternas, sannolikt kommer de flesta att stödja originalet och kopian Kristdemokraterna får då allt svårare att motivera sin existens. Poängen med partiet har varit någon slags konservativ mjukhögerpolitik, Alf Svensson brydde sig om biståndet och Göran Hägglund valde att bli socialminister.

Ebba Busch Thor däremot, hon har medvetet satsat på hårda frågor och när hon pratar om kvinnor handlar det mest om hot mot kvinnor. I Kristdemokraternas värld är kvinnorna inte väljare utan offer. Sedan valet 2014 har Kristdemokraterna parkerat sig under riksdagsspärren i Ipsos mätningar.

Allt pekar på att Ebba Busch Thor kommer att stanna där. För att komma in i riksdagen 2018 behövs det väljarstöd och det saknar Kristdemokraterna.

Reporter: Eva Franchell

Publicerad: