Handels­avtalet måste stoppas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Parallellerna till Sydafrika under apartheidtiden är slående

VÄRLDEN HÖJER SINA RÖSTER I ­helgen demonstrerade inte ­bara svenskar. På andra platser i världen ­höjer folk sina ­röster mot Israels bomber. Här syns helgens protester i Istanbul, Turkiet.
VÄRLDEN HÖJER SINA RÖSTER I ­helgen demonstrerade inte ­bara svenskar. På andra platser i världen ­höjer folk sina ­röster mot Israels bomber. Här syns helgens protester i Istanbul, Turkiet.

14 januari 2009. Kriget i Gaza har pågått i tre veckor. Det blir alltmer brutalt. Israel struntar i den resolution om omedelbart eldupphör och tillbakadragna styrkor som FN:s ­säkerhetsråd har tagit. Dödssiffrorna stiger. Uppemot tusen palestinier varav cirka 300 barn har förintats. Många tusen är skadade.

Det norska läkarteam som var bland de första att rapportera inifrån Gaza berättar om en humanitär katastrof värre än Beirut 1982, då massakern mot flyktinglägren i Sabra och Shatila skedde.

Det är nog nu. Omvärlden måste agera.

Över 10?000 demonstranter

Grundorsaken till konflikten heter 40 år av israelisk ockupation och åratal av ekonomisk blockad av Gaza. Opinionen mot detta växer runtom i världen. Så också i Sverige. Tio­tusen personer demonstrerade på Sergels torg i lördags. Flera stora demonstrationer hölls samtidigt runtom i land­et. Protester hörs från människorättsorganisationer, biståndsorganisationer, fackföreningsrörelsen, politiska partier och kyrkor.

Kraven på att sätta hårdare press mot Israel genom ekonomiska sanktioner och bojkott reses nu på flera håll. Parallellerna till Sydafrika under apartheidtiden är slående.

Handelsavtalet ifrågasätts

Den röd-gröna oppositionen kräver att EU:s handelsavtal med Israel, som minister­rådet beslutade om i december, suspenderas. Detta har de engelska liberalerna drivit alltsedan kriget bröt ut.

Socialdemokraternas kvinnoförbund och vänsterpartiet kräver att Davis Cup-matchen i mars mellan Sverige och Israel stoppas.

Statsminister Fredrik Reinfeldt är tyst i Mellanösternfrågan. Han tycks ha överlåtit all utrikespolitik till Carl Bildt. Rimligen bör han ändå ha en uppfattning i dagens partiledar­debatt.

Med Bildts erfarenheter från andra konflikthärdar och dessutom stora kunskaper om Mellanöstern borde regeringen kunna hålla fanan högre och driva på EU att öka pressen mot Israel.

”Alldeles för länge har EU varit en ekonomisk stormakt som agerat som en ekonomisk dvärg i Israel-Palestina-konflikten”, säger de brittiska liberalernas partiledare Clegg i ett uttalande.

Det vore en välgärning om den svenska regeringen kunde visa prov på samma insikt.

”Avvaktar samtal i Kairo”

”Politiskt avvaktar vi först och främst de olika samtal som nu pågår i Kairo, samtidigt som vi från EU-­sidan fortsätter att kräva ett omedelbart eld-upphör”, skriver Carl Bildt i sin blogg.

Det duger inte. Sverige bör driva att EU:s handelsavtal med Israel sägs upp, att allt militärt samarbete upphör samt att ytterligare ekonomiska sanktioner övervägs.

Om inte den internationella rätten biter så gör förhoppningsvis ekonomiska maktmedel det.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN