Bilkrisen kräver politiskt ledarskap

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Medan varslen räknas samman tiger Maud Olofsson”

Ytterligare minst tusen jobb är på väg att försvinna vid Volvos personbilstillverkning. Ordföranden för tjänstemannaklubben, Stig Axelsson, talar i Göteborgs-Posten om ”katastrof”.

De senaste uppgifterna följer på en rad drastiska besked från ledningen för Volvo personvagnar.

I slutet av juni varslade bolaget 1 200 anställda. Dessutom fick omkring 500 konsulter gå. Sammantaget ett av de största industrivarslen i Sverige på flera årtionden.

Sedan dess har Volvochefen Fredrik Arp fått sparken och ersatts av engelsmannen Stephen Odell.

Framtidssatsningar drabbas

För två veckor sedan meddelades att ytterligare 900 jobb i fabriken skulle bort. Nu kommer fortsättningen. Omkring 1?000 anställda kommer att tvingas lämna företaget, och den här gången stannar inte nerdragningarna på fabriksgolvet. Nu är det forskning, utveckling och marknadsföring – framtidssatsningar – som krymper.

Effekterna av Volvos kris låter sig inte begränsas till Hisingen eller Göteborg. Hela det västsvenska bilbyggarklustret, ryggraden i den svenska industriella ekonomin, kan vara på väg att knäckas.

Statliga initiativ krävs

Bilindustrin genomgår just nu en global kris. I grunden beror den på insikten att dagens bilism håller på att knäcka klimatet och naturligtvis på de skenande priserna på olja. Det är två frågor nära förbundna med varandra.

Regeringen och näringsminister Maud Olofsson kan inte fortsätta sin passivitet.

För knappt två veckor sedan krävde IF Metall ett åtgärdspaket mot industrivarslen. Innehållet är knappast nytt. Det handlar, som alltid, om bättre förutsättningar för forskning och utveckling. IF Metall vill också bland annat se stöd till utbildning av arbetskraften och ett statligt engagemang för att förse nya företag med riskkapital. Konkreta och offensiva förslag när framtidstron vacklar.

Från närings­departementet har det inte kommit någon reaktion. Medan varslen räknas samman tiger Maud Olofsson.

Det duger inte. Det är dags för näringsministern att visa politiskt ledarskap

IP

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.