Mejla

Pernilla Ericson

Ett ”landmärke” som kostat människoliv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Notan på 61,4 miljarder tickar på – men är inte det värsta.

Under natten till fredagen kollapsade ännu en vattenledning inne på Nya Karolinska Solna. Vatten trängde ned genom sjukhusets plan 9 och 8, rapporterade DN. Cancerpatienter tvingades flytta. Det var en läcka i raden av många. I maj förstördes operationsmaterial, då ett sterilförråd fyllts av avloppsvatten med avföring.
"Det här kommer att bli ett landmärke", sa Filippa Reinfeldt om Nya Karolinska Solna på den tiden då DN Sthlm fortfarande beskrev henne som "en regionalpolitiker med star quality". Visst fick hon rätt. NKS blev ett landmärke, men inte på det sätt som hon avsett. Glasfasaderna tronar nu som ett monument över slöseri med skattemedel, jäv och mörkade vårdköer som kostat människoliv. Det är hisnande att se tillbaka på det som hänt, som att stå med tårna längst ut på kanten av NKS tak.
BESLUT 2008. Styret i Stockholms läns landsting är borgerligt sedan 2006, och landstingsfullmäktige fattar det formella beslutet att bygga NKS, något även oppositionen ställer sig bakom.

KOSTSAMT KLIV 2010. NKS upphandlas utan konkurrens, efter bara ett enda anbud. Landstinget väljer att bygga i offentlig-privat samverkan, OPS. Det innebär att ett privat företag lånar ut pengar och bygger, och att landstinget återbetalar summan, en bit i taget. "En OPS-upphandling är bästa sättet att säkerställa att bygget inte blir dyrare, eller försenat", säger Erik Gjötterberg, projektledare för OPS-upphandlingen.
SVINDYR "GRATISHJÄLP" 2011. Konsulter tas in för organisationsutveckling. Efter en upphandling får Boston Consulting Group – som först erbjöd "gratishjälp" – uppdraget. Jan Svenonius, tidigare moderat kommunalpolitiker, är chef för upphandlingsenheten på sjukhuset och godkänner inköpet. Senare anställs Andreas Ringman Uggla som produktionsdirektör – trots att Uggla tidigare varit konsult på BCG. Uggla godkänner ett flertal räkningar från sin tidigare arbetsgivare. Konsultbolaget fakturerar för sammanlagt över 257 miljoner kronor, varav 80 procent saknar det underlag som krävs, visar en granskning från DN.
RISKLARM 2016 Innan de första patienterna kan flytta in genomförs en generalrepetition. 1 400 problem uppdagas, bland annat med övervakning och kommunikation. Trots det flyttar de första patienterna in. Operationsköerna börjar växa.
EXTRAUTGIFTER 2017 Ombyggnader och tillägg sinkar verksamheten och ökar på notan. Vatten som rinner åt fel håll går loss på 100 000 kronor per rum att åtgärda. 148 rullgardiner som skydd mot insyn kostar 370 000 kronor.
MÖRKADE KÖER 2017. Väntetider till behandling har fördubblats. 60 patienter på Karolinska universitetssjukhuset får sina canceroperationer uppskjutna under sommaren, en siffra som först mörkas.

När Bertil Gustafsson, då 78, fick sitt cancerbesked så var tumören fortfarande möjlig att operera på Karolinska. Men operationstiden dröjde. Och dröjde. På sin 79-årsdag får han det definitiva beskedet att cancern inte längre kan opereras. I en intervju med DN säger han:
– Det är ju kört för mig, men något kanske kan förändras. Det här är ett systemfel.
Två personer i kön avlider. NKS tackar upprepade gånger nej till hjälp utifrån att operera akut cancersjuka. Ett beslut som senare får åklagaren att inleda en förundersökning om grovt vållande till annans död.
JÄV 2018 Sedan 2017 är Irene Svenonius, gift med Jan Svenonius, Stockholms finanslandstingsråd. Kritiken mot skenande kostnader på NKS växer allt mer. På ett möte i februari motsätter sig Irene Svenonius en extern granskning av konsult- och fakturahantering på Karolinska. En rapport som landstinget låter göra fastslår sedan att hon varit jävig. Jan Svenonius avgår. Irene Svenonius säger däremot att hon "absolut kan sitta kvar".

SMÄRTSAM NOTA Landstinget beräknar att de samlade utgifterna för sjukhuset fram till 2040 blir 61,4 miljarder kronor. Men den dyraste notan för haveriet på Nya Karolinska Solna räknas i människoliv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.