ÅSIKT

Affären handlar varken om snålhet eller slarv – det handlar om politik

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I lördags fick handelsministern gå. I dag, samma dag som den nya regeringen ska lämna sin första budget, lämnar kulturministern regeringen. Inte med bästa vilja i världen kan någon påstå att Fredrik Reinfeldt fått en bra start i regeringsarbetet.

Pressen på Cecilia Stegö Chilò blev för stark. Efter avslöjandena om svarta löner till barnflickor och obetalda TV-avgifter fanns ingen möjlighet för henne att göra sitt jobb. Det medger Stegö Chilò själv i ett pressmeddelande. Hon skulle i praktiken inte ha kunnat fungera som högsta ansvarig för kulturpolitiken.

Affären handlar om politik

Kulturministerns avgång är inte i första hand resultatet av en personlig skandal. Det handlar varken om snålhet eller slarv. Affären handlar om politik.

Stegö Chilò har i praktiken tillämpat ett nyliberalt program. Det gäller inte minst TV-licensen. Att inte betala har varit ett sätt att protestera mot public service.

Att Fredrik Reinfeldt gav henne ansvaret för just den verksamheten kan bara tolkas politiskt, som en signal om just den typ av systemskifte som alliansen ägnade valrörelsen åt att förneka.

Därför är också den kritik som mött Stegö Chilò politisk. Det gäller både den offentliga debatten och den starka kritik som vuxit fram bland borgerliga politiker.

Reinfeldts tolkning avgör

Varken väljare eller de övriga borgerliga partierna har givit moderaterna ett mandat att genomföra ett nyliberalt systemskifte i mediepolitiken. I grunden är det därför Stegö Chilò nu tvingas avgå.

Hur Reinfeldt väljer att tolka den senaste veckans erfarenheter kommer att bli avgörande för regeringen. Kulturpolitiken är nämligen inte det enda område där ett marknadsliberalt systemskifte skulle kunna bli aktuellt. De ministrar som nu tvingats lämna regeringen representerade både en sida av moderaterna som knappast syntes i valrörelsen, och som inte heller varit med och byggt upp alliansen. Ändå utgör nyliberalerna en del av det moderata partiets kärna.

Efterträdarna ger första signalen

Reinfeldt kommer att tvingas välja. Antingen visar han att de nya moderaterna är mer än ett effektivt kampanjtrick. Det kommer att väcka besvikelse hos delar av hand eget parti.

Statsministern kan också välja att fortsätta att lansera en marknadsliberal dagordning på nya områden. Det lär i så fall leda till fler konflikter, och fler avgångar.

En första signal kommer när vi ser Borelius och Stegö Chilòs efterträdare.

IP

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik