ÅSIKT

Svenska nyhetsåret enligt Donald Trump

Amerikanska presidenten twittrar om 2018

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: J. David Ake / AP TT NYHETSBYRÅN/ NTB SCANPIX
Världens mäktigaste man gillar att kommunicera med världen via Twitter.

Världen har förmodligen aldrig varit i större behov av mäktiga och ansvarstagande makthavare som kan beskriva den tid vi lever i och formulera vägen in i framtiden.

Världen fick – Donald John Trump.
Så här skulle 2018 ha kunna låta om Donald Trump hade twittrat om nyhetsåret ur svensk horisont.

Januari
Svenska Filminstitutet tvingas backa efter högljudd kritik mot deras krav på att filmarbetare ska gå en utbildning i "normkreativitet" för att få filmstöd. Förslaget har tagits fram som en reaktion på Metoo-vågen som sattes i gång av kvinnliga skådespelare med uppropet #Tystnadtagning.

Fotomontage.

Februari
Näringsminister Mikael Damberg (S) går ut med hård kritik mot moderatledaren Ulf Kristersson och kallar hans ledarskap för "otryggt". Damberg tycker inte att Kristersson tagit ansvar för den moderate riksdagsledamoten Hanif Balis ton i sociala medier, där han bland annat kallat domare för ”jävla syltryggar” eftersom de enligt honom utdömt för milda straff.

Fotomontage.

*The Apprentice var dokusåpan där lycksökare tävlade om en anställning i Trumps imperium.

Mars
Fack och arbetsgivare når en överenskommelse med regeringen om etableringsjobb för nyanlända och långtidsarbetslösa. Svenskarna kan också glädjas åt att Zlatan Ibrahimovic gör ännu en succédebut, nu i Los Angeles Galaxy. Från 40 meter gör han mål med en smått sagolik halvvolley.

Fotomontage.

April
Metoo-konvulsionerna fortsätter att skaka Sverige under året. I april tvingas Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare bort från sin post. I Expressen kallar Horace Engdahl Sara Danius för "den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift."

Fotomontage.

Maj
Socialstyrelsen kommer efter många om och men fram till att det inte går att göra säkra medicinska åldersbedömningar. Den magnetkameraundersökning som varit direkt livsavgörande för tusentals unga människor som söker uppehållstillstånd visar sig vara osäker, särskilt för flickor.

Fotomontage.

Juni
Tre dödas och tre skadas på Drottninggatan i de eskalerande gängbråken i Malmö. Rakhmat Akilov döms samma månad till livstids fängelse för terrorbrott efter attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Fotomontage.

Juli
Svenska herrlandslaget går till åttondelsfinal i fotbolls-VM i Ryssland och Frankrike blir världsmästare. Valrörelsen går in i en intensivare fas i och med Politikerveckan i Almedalen. I år är alla partiledarna på plats, tyvärr är även nazister där och sprider skräck och oro.

Fotomontage.

Augusti
Sverige upplever sin varmaste sommar på minst 260 år. Vattenbrunnar sinar, grödor torkar och skogsbränder härjar över hela landet. Alla partiledare markerar sin närvaro på eldhärjade platser, förutom Jimmie Åkesson. "Det är precis det här vädret som vi under vinterhalvåret betalar tusentals kronor för att få någon annanstans" säger han i sitt sommartal.

Fotomontage.

September

Inte sedan 1985 har så många svenskar gått i väg till vallokalerna för att rösta. Resultatet skapar förvirring hos våra partier redan på valnatten. Ulf Kristersson och Alliansen utropar sig till vinnare trots att de har ett mandat mindre än de rödgröna. För första gången i historien får Sverige inte en ny regering under ett valår.

Fotomontage.

Oktober
"Varför är det så fel att som kvinna vilja vara behaglig?". Frågan ställs av DN-journalisten Greta Thurfjell i en artikel som lanserar begreppet "huskvinna". En huskvinna längtar tillbaka till mer traditionella könsroller, då kvinnor var undergivna männen. Steve Bannon kunde inte sagt det värre, skriver den här ledarsidan i en kommentar.

Fotomontage.

November
Sverige står fortfarande utan regering. Centerpartiet och Liberalerna röstar tillsammans med de rödgröna ned talmannens förslag om att utse Ulf Kristersson till ny statsminister. De liberala partierna motiverar sitt beslut med att de inte vill bidra till att Sverigedemokraterna ska få stort inflytande över en sådan regering.

Fotomontage.

December
På klimattoppmötet i Polen väcker 15-åriga Greta Thunberg uppmärksamhet när hon anklagar världens ledare för att ha svikit mänskligheten när den står inför ett existentiellt hot, och förklarar att de "beter sig som barn". Orden kunde lika gärna beskriva regeringsförhandlingarna som pågår på hemmaplan.

Slutord
Nu går vi in i 2019 med en alltmer polariserad samhällsdebatt, en världsfascism med vind i seglen, en krutdurk i Jemen och en klimatkris som hotar mänsklighetens existens.
Samtiden är en otäck plats, problembilden är komplex, men världens mäktigaste man har i alla fall rätt i att det alltjämt finns budskap som formuleras bäst på 280 tecken:
Må 2019 bli året då konflikterna blir mindre och samförstånden fler. Må klimathot tas på allvar och debatten ge oss konstruktiva lösningar.

Gott nytt år, alla läsare.

avJonna Sima

ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo