Mejla

Pernilla Ericson

Det är kört – vi kommer att dö

Helvetesgap i synen på klimatet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kraftiga bränder i Sverige i somras, till följd av värmeböljan.
Kraftiga bränder i Sverige i somras, till följd av värmeböljan.

LEDARE

Dubbla insatser krävs för att hålla nere den globala uppvärmningen till 1,5 grader, konstaterar FN:s klimatpanel IPCC i en rapport som presenterades under natten till måndagen. Det krävs inte bara stora utsläppsminskningar, land för land, utan även att man tar bort enorma mängder koldioxid ur atmosfären. Fram till för några år sen har man trott att det ska räcka att hålla nere uppvärmningen till 2,0 grader, men redan skillnaden mellan 1,5–2,0 är gigantisk. Vid två grader handlar det om flera meters höjning av havsnivån, och korallrevens definitiva död, när haven blir allt varmare och surare. Det i sig får förödande konsekvenser för över 60 miljoner människor.

Det är knappast någon slump att årets ekonomipris till Alfred Nobels minne går till William Nordhaus och Paul Romer. Motiveringen är att de har ”integrerat klimatförändringar i långsiktig makroekonomisk analys”.

Det behövs kraftfulla åtgärder

I den takten vi – i den rika världen – lever, reser och konsumerar så passerar vi 1,5-gradersgränsen redan 2040. Temperaturökningen leder till torka och därmed livsmedelsbrist, farliga värmeböljor, bränder, enorma skyfall. Rapporten är inte det minsta otydlig. Det krävs kraftfullt agerande från de styrande i världens länder – koldioxidutsläppen måste ner med 45 procent till 2030.

– Politiker borde snarast besluta om fossilförbud senast 2030, säger Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl till Dagens Nyheter.

Alla måste göra eftergifter. Alla länder måste anpassa sig. Men helvetesgapet mellan det som måste göras och det som planeras att genomföras är enormt. I Sverige står mycket på spel i den här regeringsbildningen. Sämst på miljöpolitik i Naturskyddsföreningens rankning är Sverigedemokraterna, härnäst kommer Moderaterna, och sedan Centerpartiet och Kristdemokraterna på delad plats. Ulf Kristersson, som gick till val på att slopa flygskatten, behöver stöd av SD för att nå makten. SD, som vill sänka priset på bensin och diesel, är emot nya klimatlagen och som röstade nej till Parisavtalet, riskerar därmed att få ännu mer inflytande. Ett blåbrunt regeringsunderlag är därför dåliga nyheter på fler sätt än det uppenbara.

Politiker måste sluta blunda

Det kommer att krävas nya skatter. Det kommer att krävas att statliga myndigheter inte investerar i kol, olja och gas. Vi måste få ner utsläppen av växthusgaser kopplat till vår matproduktion. Svenska folket, som konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot och flyger sju gånger mer än snittmedborgaren på jorden, kommer att behöva ställa om. Det talas om att ta bort koldioxid ur atmosfären, samtidigt som svenskar vallfärdar till Thailand på semester. Vi har politiker som blundar och trevar framför sig i klimatpolitiken. Lalala, allt är lugnt, vi kör på bara. Huvudsaken är att inget ändras i medelsvenssons trivsamma, storkonsumerande, billigresande vardag.

Fortsätter vi så här är det kört.

Sorry.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kasta EU:s idiotlag – inte svenska ägg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Klimatförändringar

Miljöpolitik

Ulf Kristersson

Sverigedemokraterna

Centerpartiet

Paul Romer