ÅSIKT

I dag är vi bakfulla – så typiskt svenskt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Huvudet smärtar, strupen är torr, vi mår illa och har ågren.

I går var det nämligen midsommarafton, sommarsolståndets dag, den ljusaste och förhoppningsvis finaste ­dagen på året.

Denna högtid firar vi i Sverige­ genom att snapsa oss blinda, så att vi missar det mesta av skönheten.

Det är en svensk tradition. En av många. Detta besynnerliga beteende brukar vi skoja om.

Men minns ni när partiledaren Jimmie Åkesson (SD) ­skulle hudflängas i ”Hübinette” på SVT i vintras? I brist på annat valde programledaren att ge sig på Åkesson för att Sverige­demokraterna ansåg att vissa saker är ”typiskt svenskt”.

■ ■ ■

”Typiskt svenskt kan väl ­vara köande”, skriver SD på sin hemsida, ”att sätta sig på ett helt tomt säte på bussen, att ha med sig matlåda till jobbet, att betala tillbaka 5 kr till en vän eller släkt­ing, att inte vilja sticka ut, att lägga julklapparna under granen, att titta på Kalle Anka på julafton, att dricka snaps och äta sill på midsommarafton, att inte tuta i trafiken, Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Esaias Tegnér, Vasaloppet, 14 juli på Solliden, folkdans, folkmusik, bonader på väggarna, Carl Larsson, trasmattor, ljus inredning, att hålla upp dörren för den som ­kommer efter och att inte tränga sig på.”

Alltså inga konstigheter. Så­dana klyschor skojar vi om hela tiden. Vi är landet mellanmjölk. Vi är ­lite bleka.

Men Karin Hübinettes vinkel var att det ­inte finns något typiskt svenskt. På sociala medier och i krönikor fortsatte hånet mot Åkessons prat om ”typiskt svenskt”.

Det finns inget typiskt svenskt! Det är förlegat! Att ens påstå det är rasism! Det var bud­skapet. Det var rätt sjukt, det var den så kallade pk-eliten i usel form.

När ett främlingsfientligt ­parti skojar om svenskhet är det förstås mer obehagligt än om en vanlig hygglig svenne gör det – men problemet är ju inte att SD anser att vissa saker är typiskt svenska.

■ ■ ■

Problemet är att de anser att en utvidgning av svensk kultur bör motarbetas. Att allt ska vara som det alltid varit och enbart så. Det tycker inte jag. Vi i detta lilla provinsiella land i utkanten av världen behöver alla tillskott vi kan få.

Inavel är ett problem, multikultur är det inte.

Men tyvärr fungerar det inte så i tillräckligt hög utsträckning.

Tvärtom anammar snarare flyktingar det nya landets kultur. Ungefär som att alla i USA äter hamburgare och firar 4th of July.

Svenskarna köpte 1 300 000 ­liter ren alkohol veckan före midsommar, en ökning med 77 procent jämfört med en ­normalvecka.

Det var Systembolagets siffror från 2011.

Den konsumtionen lär inte ha minskat för att vi tagit emot människor från krigshärjade länder. Svensk kultur kommer att stå sig, alla kan vara helt lugna.

Vi kommer att vara bakfulla på midsommardagen i evinnerliga tider.

Det är typiskt svenskt.

avFredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM