Nu får Borg ta Björklund i örat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

"Vi måste gå mot en tysk modell", sa Anders Borg när han under morgonens presskonferens förklarade hur ungdomsarbetslösheten ska bekämpas.

Antagligen menade finansministern att näringslivet behöver ta ett större ansvar för att unga ska komma in på arbetsmarknaden. Det är i alla fall det som brukar lyftas fram när det svenska systemet för yrkesutbildningar jämförs med till exempel systemen i Tyskland och Danmark.

Samverkan med näringslivet för att minska ungdomsarbetslösheten är dessutom temat för de möten regeringen just nu har med fack och arbetsgivare. Det tycks till sist ha gått upp för finansministern att en kommande uppgörelse faktiskt också kommer att kräva att han bidrar.

En tysk modell, alltså.

Frågan är bara hur väl sampratade ministrarna egentligen är.

Om Anders Borg verkligen vill att näringslivet ska ta ett större ansvar för ungas introduktion på arbetsmarknaden kan man tycka att regeringen borde visa en smula respekt för önskemålen från fack och arbetsgivare. Det gäller förstås inte minst yrkesutbildningen.

Men just respekt är knappast vad utbildningsminister Jan Björklund demonstrerat när han lanserat sin idé om ettåriga snabbutbildningar för dem som slås ut ur hans skola.

Planerna har sågats av alla som kan något om verklighetens arbetsmarknad.

"Nedskruvade ambitioner förvärrar bara läget", skrev IF Metall i Svenska Dagbladet.

Organisationen Företagarna var ännu skarpare i sitt omdöme. "Ett direkt hån mot dessa företag och deras medarbetare".

Björklund avfärdade kritiken med sedvanlig högdragenhet. Alla som ifrågasätter hans ettåriga fuskutbildning lever i "det här luftslottet".

Björklund vet så klart bättre än fack eller arbetsgivare vad ungarna behöver. Han är trots allt folkpartist.

Full förvirring råder nu om budgeten verkligen innehåller Björklunds ettåriga kurser.

Kurserna finns där, påstår Björklunds medarbetare. Inte då, säger utbildningsutskottets ordförande, moderaten Tomas Tobé

Det må vara hur det vill med den saken. Ska Anders Borg få till någon "jobbpakt" och ett förtroendefullt samarbete med arbetsmarknadens parter är det nog dags att han tar sin utbildningsminster i örat.

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN