Ledare

Åkessons problem är att SD är ett rasistparti

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jimmie Åkessons huvudsakliga problem är att han basar över ett parti som har sina rötter i den rasism och den främlingsfientlighet man menar gör Patrik Ehn omöjlig som medlem.
Jimmie Åkessons huvudsakliga problem är att han basar över ett parti som har sina rötter i den rasism och den främlingsfientlighet man menar gör Patrik Ehn omöjlig som medlem.

LEDARE

Den Sverigedemokratiska topptrion Kent Ekeroth, Christian Westling och Erik Almqvist beväpnade sig med järnrör och uppträdde våldsamt, rasistiskt och kvinnofientligt en sommarnatt i centrala Stockholm för snart tre år sedan.

Det kunde kvällstidningen Expressen berätta i höstas. Sverigedemokraterna kastades in i sin djupaste kris på flera år. Men efter några veckors storm, folk som avpolletterades eller sparkades uppåt så lade sig lugnet igen.

Expressens avslöjanden kring SD:arnas festnatt på Kungsgatan 2010 blev något oväntat en opinionsmässig framgång för det högerextrema partiet. Enligt Svensk Opinions sammanvägning av opinionsmätningar har SD i dag ett stöd av 10,8 procent av väljarna.

Samtidigt händer något helt annat i partiet. Ju mer det växer, ju tuffare blir partiledningen mot den interna oppositionen.

I dag höll Sverigedemokraterna ett sex timmar långt partistyrelsemöte där tolv personer uteslöts ur Sverigedemokraterna.  Det är ett möte som kan komma att förändra SD i grunden.

I centrum för uteslutningsärendet står Patrik Ehn, SD:s gruppledare i Västra Götaland och partiboss i Göteborg. Ehn räknas till Sverigedemokraternas traditionalistiska falang och har en bakgrund i nationalsocialistiska organisationer. Partiets medlemsutskott hävdar att han inte är en tillräckligt renlärig Sverigedemokrat.

Han ska bland annat ha varit kritisk mot "den etniska sammansättningen på en nattklubb" och ha hyllat den reaktionäre kulturfilosofen Julius Evola, känd för sin antisemitism.

Att Ehn nu tvingas bort gör att konflikterna inom partier nu växlas upp.

Det hårdföra ungdomsförbundet SDU har länge varit i öppen strid med Jimmie Åkesson och hans partiledning om den politiska inriktningen: tillbaka till de mer aktivistiska rötterna eller en plats som salongsfähiga högerextremister.

SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand försvarade Erik Almqvist mot Jimmie Åkesson- och blev av med sitt jobb på SD:s riksdagskansli. Sedan dess har Kasselstrand turnerat runt i landet, besökt de lokala SDU-avdelningarna för att stärka sitt stöd internt. Det är ingen överraskning att han också sagt sig vara emot en uteslutning av Patrik Ehn.

Andra som ställt sig på Ehns sida är före detta partiledaren Mikael Janson, som fortfarande är en central figur inom SD:s traditionalistiska falang.

Trion Kasselstrand, Janson och Ehn är inte vilka som helst. I de interna ideologiska konflikterna inom SD samlar de - och kretsen kring dem - ett betydande stöd.

I takt med att Jimmie Åkesson lyft partiet till helt nya höjder i opinionsmätningarna växer också missnöjet med hur Åkesson hanterar oliktänkande. Det talas om utrensningar och partiets gräsrötter frågar sig varför Kent Ekeroth - som basar över partiets muslimfientliga nätkrigare - får stanna kvar som medlem trots uttalanden och göranden som bör strida mot Åkessons nolltolerans.

Frågorna lär inte bli färre efter dagens beslut.

Missnöje, fraktionsbildning och sammanbrott brukar ha en tendens att öka när partitopparnas järngrepp hårdnar.

Men Jimmie Åkessons huvudsakliga problem är att han basar över ett parti som har sina rötter i den rasism och den främlingsfientlighet man menar gör Patrik Ehn omöjlig som medlem.

Då spelar det ingen roll hur många medlemmar man slänger ur partiet.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!