ÅSIKT

Tobaksrökning måste fasas ut

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AP
Bolmar på Allt fler unga börjar röka – för att få stopp på problemet måste vi göra det svårare att köpa cigaretter.
LEDARE

Det är klart att tobaksrökningen måste stoppas.

Decennier av antirökpropaganda har varit förgäves. Skräckbudskapen hinner aldrig få fäste hos de nya generationer som börjar röka redan i skolan. I den åldern ­biter inga argument, då tror man att man är odödlig och när insikten väl kommer krypande är det för sent. Nikotin är starkt beroendeframkallande.

Folkhälsoinstitutets undersökningar ­visar att allt fler unga börjar röka. Mellan 2004 och 2011 ökade rökningen bland ­pojkar i nian från 18 till 19 procent. Bland flickor i gymnasiets årskurs två ökade ­andelen rökare från 28 till 39 procent.

För enkelt att köpa

I Stockholm röker varannan gymnasietjej i tvåan trots att de enligt lag inte får köpa cigaretter. Tillgången på cigaretter måste strypas. Det är alldeles för enkelt att köpa cigaretter i dagens Sverige. Alldeles för enkelt att bygga upp ett missbruk.

Även om det tar många år att utveckla lungcancer är det den cancerform som skördar flest liv. 70 till 80 procent av all lungcancer beror direkt på rökning. Andelen kvinnor som dör i lungcancer har ökat med 36 procent på tio år. Det är inte rimligt att unga människor så enkelt kan bygga upp ett missbruk som leder till en för tidigt död.

Ungefär åtta gånger så många människor dör av lungcancer som i bilolyckor. Siffran kommer från de cancerläkare som i går krävde ett totalförbud mot rökning från 2025. Egentligen har de rätt. De förebyggande insatserna biter uppenbarligen inte på ungdomarna, så varför inte bara förbjuda cigaretterna?

16 000 ungdomar börjar röka varje år.

2025 är nog för tidigt. En snabb lag som förbjuder cigaretter skulle sannolikt bara gynna smuggling och illegal import. Dessutom skulle ett snabbstopp skapa en ­debatt som mer skulle handla om kränkta rökare än om ansvar för kommande ­generationer.

Stryp tillförseln långsamt

Sverige borde i stället följa Finlands ­exempel. För ett par år sedan införde Finland en stenhård tobakslag. Målet är att landet ska vara rökfritt 2040. Finland siktar inte på förbud, utan planerar i stället för en långsam strypning av tillförseln.

Det måste bli krångligare att börja röka, även i Sverige. Gör som i New York, förbjud rökning på lekplatser, i parker och på uteserveringar. Gör det krångligare att ­köpa cigaretter. I Finland måste rökare gå till särskilda affärer där en expedit lämnar ut cigaretterna.

Det är inte rimligt att en gymnasietjej kan springa in på 7-Eleven och köpa ett paket cigg. Begränsa tillgången, minska antalet nya rökare.

Det ansvaret måste även gamla inbitna rökare kunna ta.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM