Inget fel på att sexrösta

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS HILLERGREN
enkönat De manliga schlagerartisterna behöver inte oroa sig över att förbli sexsymboler efter Melodifestivalen. Deras karriärer kommer att ta dem vidare till hitlistorna – eller ett programledarjobb.

9 MARS 2013. Melodifestivalen

– Ah, men det är tjejerna som sexröstar på manliga artister.

Debatten på ledarredaktionen går säkert igen hemma i schlagersofforna i kväll. ­Melodifestivalens final är svårt mansdominerad. Tommy, Claes, Johan, Mats, David, Anton, Ralf, Ulrik, Emil, Sebastian, Stefan, Rickard, John, ­Kevin, Robin och Sean Banan tävlar mot – Louise.

Sexton män mot en kvinna.

Det är möjligt att det faktiskt är ett resultat av att något fler kvinnor tittar på Melodifestivalen. Att fler kvinnor därmed röstar och att de då röstar på manliga artister.

Finns något för ’alla’

Det råder ju ingen brist på inviter, kamerahångel och sexiga höfter. Precis som DN:s Hanna Fahl antyder är kvällens artister som castade för att passa ­olika smaker. Den söte, den sexige, den snälle, den ­tuffe ...  Och egentligen är det väl ingen synd i att åtrå de där ­typerna. Många tjejer och några killar har ­genom tiderna hetsat upp sig över artister som Elvis, John, Paul och Bruce. Det har alltid handlat om hormoner.

De manliga schlagerartisterna behöver heller inte bekymra sig. De kommer inte att förbli sexsymboler.

Snart kommer ­deras karriärer att ta dem vidare och om de inte når hitlistorna kan de alltid bli program­ledare.

Män står för 90 procent

Problemet är att den enkönade musiken kommer att bestå. Bakom nästan varje manlig ­artist står en manlig låtskrivare. 90 procent av Melodifestivallåtarna skrivs av män.

Producenten Christer Björkman tycker inte att det är ­något problem. Tjejerna är helt ­enkelt inte lika tävlingsinriktade, ­säger han i Ekot. Han ­menar att det helt enkelt är skillnad i konstnärskapet.

Och visst är det skillnad alltid. I de sociala medierna snurrade nyligen en lista över de hundra mest inflytelserika ­albumen. Bland hundra skivor var bara två gjorda av kvinn­liga artister – Patti Smith och ­Joni Mitchell.

Kvinnor kan tävla

Inte ens Madonna kvalade in på den testosteronstinna listan.

Den verkliga berömmelsen och de riktigt feta kontrakten hamnar alltid hos män och därmed är det ingen skillnad på ­näringslivet och artistlivet. Det krävs kvotering för att kvinnorna ska få plats.

SVT har ett ansvar. Kvinn­liga artister och kvinnliga ­musikskapare måste få plats på Melodifestivalens alla scener. Kvinnor kan både tända på män – och tävla med dem.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM