Mejla

Ingvar Persson

Borg ger miljarder till storbankerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Den utan jämförelse största satsningen i årets budget handlar ­inte om arbetslöshet, integration eller skolan. Den handlade inte om järnvägar eller pensionärer, och inte om miljön.

Av det ”reformutrymme” på knappt 23 miljarder som Anders Borg presenterade under kräftskivan på Harpsund ­använde han själv 16 miljarder för att sänka bolagsskatten från 26,3 till 22 ­procent.

Det låter kanske inte så imponerande, men Anders Borg har själv beskrivit hur det fick hans kollegor kring finansministrarnas bord i Bryssel att rycka till när han berättade om skattesänkningen.

Det är inte omöjligt att Anders Borg så smått startat en nedåtgående spiral där storföretagen kommer att spela ut europeiska stater mot varandra i ­ansträngningarna att undkomma ­beskattning.

Det handlar nämligen verkligen inte om småpengar.

Mest belåtna har aktieägarna i de svenska bankerna anledning att vara. Nyhetsbyrån TT kunde i går berätta att Handelsbanken ensam kan räkna med en skattelättnad på omkring 1,5 miljard kronor. För SEB betyder Borgs generositet omkring en miljard kronor, och för Swedbank ”blygsamma” 360 miljoner.

Det skulle, för att ge lite proportioner, till exempel räcka för att i ett steg höja svenska lärarlöner med drygt fem procent extra.

Men det är alltså inte så Anders Borg vill använda pengarna. I stället satsas de på att höja vinsten i tre storbanker med nästan tre miljarder.

Så ser – i verkligheten – regeringens sätt att möta varselvåg, bostadsbrist och skolkris ut. Miljarder till bank­er som Borg redan brukar anklaga för att ha en extravagant bonuskultur och oskäliga villkor för sina låntagare.

Det måste ändå vara något slags rekord i hyckleri.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson