Ledare

Snön lyser vit på taken

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Det är tur att det inte inträffat en katastrof”

kollaps Snön blev för tung för Rosvalla tennishall i Nyköping, där taket och en vägg rasade in under en pågående kaninutställning.

Foto: SCANPIX

24 FEBRUARI 2010. Snökaoset

Det är lätt att få intrycket att Sverige råkat ut för det som brukar kallas en perfekt storm, ett oväder där alla faktorer samverkar för att åstadkomma maximal skada. Tåg fryser fast, vägar snöar igen och kollektivtrafiken i storstäderna har havererat.

Dessutom rasar hus samman. I helgen föll delar av taket in i den nybyggda Arena Vänersborg, och i Nyköping fångades den svenska eliten av hoppkaniner under resterna av en tennishall. I går rasade taket på ett lager i Nässjö och en ishall Kållered. Och det är bara några exempel.

Stora byggnader i farozonen

Det är tur att det inte inträffat en katastrof, och på sin hemsida beskriver Boverket varför. Snön hotar framför allt ”lokaler med tak med stora spännvidder”. Idrottshallar och köpcentrum till exempel.

Dessvärre är det byggnader som inte bara har de stora taken gemensamt. De är byggda för att rymma massor av människor.

I måndags deklarerade miljöminister Andreas Carlgren sin syn på saken.

– Det är naturligtvis oacceptabelt när tak rasar, sa ministern.

Han är inte alltid en man av stora ord, vår miljöminister.

Takras brukar handla om att materialet är underdimensionerat, att det har gjorts fel vid bygget eller att underhållet är eftersatt. Antagligen är det anledningarna till de flesta av de senaste veckornas kollapser.

Till för 15 år sedan granskade kommunernas byggnadsinspektörer ritningarna, och godkänna resultatet. I dag ligger det ansvaret på byggherren.

I den bästa av världar innebär det inga problem. Det finns knappast en byggherre som avsiktligt skulle tumma på säkerheten, och nästan alla fastighetsägare har ambitionen att underhålla sina hus.

Men fastighets- och byggbranschen är knappast den bästa av världar. Stenhårda upphandlingar, pressade priser och minimala byggtider kan fresta till genvägar, i synnerhet om riskerna verkar avlägsna.

Som en perfekt snöstorm.

Inga ovanligheter

Men det har faktiskt inte varit någon perfekt storm. Det har snöat, men inte mer än vad vi måste räkna med någon gång ibland. Det är kallt, men inte kallare än det ibland blir i ett land vid norra polcirkeln. Och det har blåst, men det gör det alltid i Västsverige.

Resultatet kommer att synas på nästa elräkning, och i kommunernas budgetposter för snöröjning. Men det borde inte slå ut ett helt samhälle.

Och det borde inte leda till att byggnader där massor av människor ska vistas faller samman.

Den som bygger borde inte granska sig själv, och säkerheten i offentliga lokaler kan inte bara vara en fråga för fastighetsägaren. Kanske är det inte normerna som behöver skärpas, men väl kontrollen.

Och det innan ett tak med ”stora spännvidder” rasar ner över hundratals människor.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!