Mejla

Ingvar Persson

Vi är inbäddade i Amerikas krig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Två små ord tränger sig fram ur minnet. Vietnamisering och militära rådgivare.

De måste ha fastnat efter någon nyhetssändning för länge sedan. Tidigt 1970-tal, president Nixon i Vita huset och amerikanska B-52 plan över Vietnam.

Vietnamisering betydde att den amerikanska presidenten insett att väljarna tröttnat på soldater som återvände från Sydostasien i kistor. I fortsättningen skulle kriget skötas av lokalbefolkningen, med benäget bistånd av amerikanska flyg och militära rådgivare.

Carl Bildt talar inte om en afghanisering av kriget i Afghanistan. Det är ingen tillfällighet. För 35 år sedan slutade taktiken med kaotiska scener av massevakuering. Det är inte bilder en svensk utrikesminister vill förknippas med.

I dag heter det afghanskt säkerhetsansvar, och stödjande insatser men i verkligheten handlar det om samma sak. Afghanerna ska sköta sitt eget krig, med lite uppbackning av svenska och amerikanska befäl.

Den stora skillnaden är väl den att bomberna kan levereras med obemannade drönare. Och för Sveriges del att vi i dag är djupt inbäddade i det amerikanska kriget. Det gäller inte bara i Afghanistan.

Därför kommer det knappast som någon riktig överraskning när det visar sig att amerikanska, och israeliska, diplomater obesvärat kunnat bedriva underrättelseverksamhet här hemma. Svenska myndigheter, eller enskilda poliser, har antagligen uppfattat att allt är i sin ordning. Vi deltar ju i samma krig, och om CIA eller Mossad tycker att de behöver register över misstänkta figurer så besparar det ju Säpo besväret.

Om sedan ministrar och andra känsliga personer måste hållas ovetande får väl verksamheten skötas ”lite snyggt”, som en källa förklarade i gårdagens Aftonbladet.

Men allt är inte i sin ordning, och varken åsiktsregistrering eller övervakning kan skötas snyggt. Inte ens om det är amerikaner eller israeler som står för spioneriet.

I går var Säpo försiktiga. ”Det är för tidigt att säga om det här handlar om olovlig underrättelseverksamhet” förklarade chefen för avdelningen för säkerhetsåtgärder.

Tacka för det. För vad ska den svenska säkerhetspolisen göra om det visar sig att de sätter stopp för kollegorna från CIA?

En förundersökning blir det i alla fall.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson