Ledare

Politik i Anna Lindhs anda

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Större rättvisa”  ”Vi måste minska klyftorna och verka för större rättvisa”, sa Anna Lindh. Bilden togs när hon besökte ett palestinskt flyktingläger i södra Libanon år 2000.
”Större rättvisa”  ”Vi måste minska klyftorna och verka för större rättvisa”, sa Anna Lindh. Bilden togs när hon besökte ett palestinskt flyktingläger i södra Libanon år 2000.

LEDARE

Det är den elfte september. Nio år efter attackerna mot World trade center är det pastor Terry Jones som skapar rubriker. Han provocerar och världspressen hänger utanför den lilla Floridakyrkan – The dove world outreach center har mindre än 50 församlingsmedlemmar.

Terry Jones hot om att bränna koranen har fått enorm uppmärksamhet och har självklart orsakat starka reaktioner världen över. President Obama har

fördömt aktionen och försvarsminister Robert Gates har personligen ringt upp pastor Jones.

I skrivande stund vet vi inte om det blir någon koranbränning, sannolikt inte. Men vi har ändå fått bevittna hur en liten islamofobisk församling spridit osäkerhet i en hel värld.

Det är den elfte september och i dag får en annan liten rasistisk församling besök. Det är Sverigedemokraterna som gästas av Pia Kjærsgaard från förebilden Dansk Folkeparti. Normalt brukar hon aldrig lämna Danmark, vilket kan tyckas logiskt eftersom hon då måste möta utlänningar. Men i dag gör hon ett undantag och åker till Höganäs. Hon reser över sundet för att försvara danskheten.

–?Mona Sahlin har demoniserat Dansk Folkeparti, hävdar hon.

Var fiskar Hägglund?

Men Mona Sahlin har bara beskrivit hur den lilla gruppens rasistiska åsikter fick fäste och spred sig. Hur Danmark sprack sönder i grupper som numera

bara är rädda för varandra.

Den utvecklingen får vi absolut inte släppa över sundet.

Men Fredrik Reinfeldt säger inte nej till samarbete med Sverigedemokraterna om de kommer in i riksdagen. Och man kan undra vilka vatten Göran Hägglund fiskar i när han påstår att det inte är någon skillnad på det demokratiska Vänsterpartiet och det rasistiska Sverigedemokraterna.

Vi är närmare Danmark än vi tror.

Sju år sedan mordet

Det är den elfte september och till minnet av Anna Lindh hålls i kväll en gudstjänst i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm. Det har gått sju år sedan hon mördades i en helt annan valrörelse.

Men just i dag bör vi minnas henne genom hennes egna ord:

”Vi ska inte underlätta rekryteringen av nya nazister, eller nya kriminella, genom att låta spänningarna öka mellan olika grupper i samhället. Det ger

inte bara ett bättre samhälle i Rosengård i Malmö och Skärholmen i Stockholm när klasskillnaderna minskar. Det ger också bättre samhällen i Vellinge och Djursholm när man slipper oroa sig för de ökade spänningarna och kriminaliteten som följer i klassklyftornas spår. Därför är det också en viktig uppgift för politiken, både nationellt och internationellt, att verka för minskade klyftor och större rättvisa.”

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!