Ledare

Samma gamla valmanifest

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Han har lagt i backen Statsminister Fredrik Reinfeldts valmanifest innehåller inget nytt.
Han har lagt i backen Statsminister Fredrik Reinfeldts valmanifest innehåller inget nytt.

LEDARE

27 AUGUSTI 2010. Regeringens valmanifest

När alliansen i går presenterade sitt valmanifest uppstod en generad tystnad när partiledarna fick frågan om manifestet innehöll något nytt: Ehhhhh...?

”Att regera ett land är som att koka en liten fisk – ta det försiktigt”, manade filosofen Lao Tzu. Regeringen Reinfeldt har inte följt hans 2 500 år gamla råd – de har kokat på som bara den och nu har ångan tagit slut.

Tassar runt

Vi är en reformregering, sa Reinfeldt 2006 och körde på av bara den. I rasande fart rev man i a-kassan för att få fram pengar till skattesänkningar. De snabbt införda sjukreglerna fick absurda konsekvenser:

Kvinnan som fick återfall i sin cancer skulle tvingas söka jobb, människor var förtvivlade och statsministern berättade att det tyvärr var oundvikligt att folk kom i kläm.

I valmanifestet tassar alliansen runt hela sjukförsäkringsfrågan. De hänvisar till den utvärdering som de i det längsta vägrade tillsätta. Sedan skriver de att man ”måste vara ödmjuk inför oron” att folk kan komma i kläm. Vad nu det betyder.

Reinfeldt vann valet 2006 på löften om att minska utanförskapet. I går sa partiledarna ingenting om detta. För vad skulle de säga? Utanförskapet har ökat.

De som står längst från arbetsmarknaden har inte kommit närmare. Trots att vi har fått ökade klyftor. Och det var ju det magiska recept som skulle leverera de nya jobben. ”Ökade drivkrafter ökar arbetsutbudet”. Tuffare tag mot sjuka och arbetslösa och sänkt skatt med 100 miljarder – då kommer jobben! Orättvisor är lösningen på Sveriges problem!

Sämre än genomsnittet

Alliansen hävdar visserligen att sysselsättningen har vuxit med 110 000 personer, men då glömmer de att befolkningen har vuxit med betydligt mer än så under samma period. Det där med statistik är luriga grejer. Utvecklingen på jobbfronten ser i dag sämre ut än för genomsnittet i EU.

Reinfeldts blir rikare

”Under mandatperioden har vi gjort det mer lönsamt att arbeta” skriver alliansen i sitt valmanifest. Ja, statsministerns hushåll har fått skatten sänkt med 125 000 kronor per år, så det är onekligen mer lönsamt för paret Reinfeldt att gå till jobbet, men på vilket sätt detta skapar fler jobb är oklart.

Regeringens jobbskatteavdrag har knappt gett några resultat. Det har i stället blivit en ren inkomstförstärkning för dem som har ett arbete och det är de med höga inkomster som har fått mest pengar.

Så vad går alliansen då till val på?

– Fortsatta skattesänkningar!

Innehåller valmanifestet något nytt?

– Ehhhhh...?

KK

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!