Mejla

Eva Franchell

Känslokalla sossar struntar i LSS-barnen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla barn har rätt att spela fotboll.
Alla barn har rätt att spela fotboll.

LEDARE

Funktionsnedsatta barn under tolv år riskerar att förlora sin personliga assistans.

Förslaget från regeringens LSS-utredare läckte ut i helgen, det cirkulerar på nätet och skrämmer slag på alla funkisfamiljer. "Bara ett diskussionsunderlag", avfärdar regeringens LSS-utredare Gunilla Malmborg det läckta dokumentet.

Men faktum kvarstår. Många barn har redan förlorat sin assistans och hotet om att stödet helt ska försvinna skapar givetvis ännu större oro i redan stressade familjer. Gunilla Malmborgs diskussionsunderlag måste därför bort från dagordningen. Årets valrörelse kan inte handla om att de svagaste barnen ska offras för att regeringen vill spara pengar.

Lyder bara order

När Gunilla Malmborg skriver om "kostnadseffektiva åtgärder" lyder hon ju bara order. Det är barnminister Åsa Regnér som är ansvarig för besparingsivern och ytterst är det finansminister Magdalena Andersson som dikterat direktiven. Det är regeringen som kommer att få stå till svars för försämringarna av assistansen.
Men det blev nog fel redan från början. Regeringen Löfven var livrädd för att framstå som ett bidragsparti. Man ville visa hårdför regeringsduglighet och gav därför Försäkringskassan ett tydligt besparingsuppdrag. Nu är mandatperioden snart över och vi kan konstatera att Socialdemokraterna mest av allt framstår som ett känslokallt parti som vill ta hjälpen från små barn som inte kan andas själv.

Barnen får hemtjänst

Assistansen är en viktig del av frihetsreformen LSS. Målet har hela tiden varit att människor med funktionsnedsättningar ska kunna leva som alla andra. Assistenterna finns där för att barnen ska kunna utvecklas till egna självständiga individer, gå på aktiviteter och träffa kompisar.
Det nya förslaget innebär att barnen i stället ska få stöd framför allt i hemmet. Man skulle lika gärna kunna kalla det hemtjänst för stöd i hemmet innebär per definition att aktiviteter och kompisar går bort.

De gamla blir inlåsta

Barn som har en psykisk funktionsnedsättning med utåtagerande beteende ska enligt förslaget få en ny sorts övervakare i stället för vanliga assistenter.
Begränsningarna ska också gälla äldre. Funktionsnedsatta över 80 år kommer att förlora sina assistenter och för dem lär det bli inlåsning i hemmet eller på institution.

Stefan Löfven har i en intervju sagt att målet med LSS-utredningen är att få en modern lagstiftning. Men inte är det särskilt modernt att föräldrar ska sluta arbeta för att ta hand om sina barn. Inte är det modernt att barn med funktionsnedsättning ska sitta hemma eller att äldre ska tillbringa resten av sitt liv i en säng.
Så skriv om direktiven, se över lagstiftningen. Visa lite kärlek i stället för känslokyla.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Funktionsnedsättning

Personlig assistans

LSS-lagstiftningen

Försäkringskassan

Åsa Regnér

Magdalena Andersson

Stefan Löfven