ÅSIKT

Koltrastens fjäderdräkt är så vacker mot snön

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Om det finns några vädrets makter har de hälsat den nya infrastrukturministern välkommen de senaste veckorna. För det är ju på vintern vi får veta att det finns en sådan post i regeringen.

Kanske spelade intern centerpolitik in när den senaste infrastrukturministern fick gå. Men det var kylan som knäckte Torstenssons regeringskarriär. Hon försvann i en snödriva på bangården i Hallsberg, och tinade fram i riksdagens konstitutionsutskott.

Nu basar moderaten Catharina Elmsäter Svärd entusiastiskt över oplogade vägar, försenade tåg och sönderfrusna växlar. Efter ett möte för ­någon vecka sedan förklarade hon att det är ”angeläget att få höra om den upplevda känslan hos resenärerna”.

Jag undrar hur angelägen ministern är att höra vad människor verkligen säger när stationshuset har stängt och tågen inte kommer, eller när en lastbil på blankslitna däck blåst av vägen och skapat timslånga köer.

Avreglering har varit ledordet i trafikpolitiken långt innan den senaste regeringen tog över, och visst har den fått resultat.

Skojiga biljettauktioner på SJ, spännande konkurrens i den regionala tågtrafiken och hårt pressade kontrakt på vägunderhåll och lastbilstransporter.

Konkurrensen påstås spara pengar.

Men någon måste betala för all denna undergörande tävlan. Resenärer som möts av trasiga tågvagnar, om nu tågen alls kan komma fram på spår som inte underhållits på många år. Bilister som får treva sig fram genom snöröken, och lastbilsförare som kämpar mot hastighetsbegränsningarna för att uppfylla omöjliga kontrakt.

I sak kanske vi inte lärt oss så mycket nytt efter veckans avslöjande ur den hemliga amerikanska diplomatposten. Den socialdemokratiska partiledningens obrottsliga lojalitet med det afghanska fälttåget har ju inte precis varit någon hemlighet. Inte heller att Sverige har krupit allt längre upp i Natos knä.

Även om amerikanerna missat det var det faktiskt ganska länge sedan en svensk politiker använde ordet neutralitet. Däremot har rapporterna levererat fantastiska interiörer från umgänget på USA:s Stockholmsambassad.

En ström av tjänstvilliga svenska politiker. Oppositionsföreträdare bönar och ber om hjälp att tygla stämningarna i det egna partiet. En ­minister som under­dånigt försäkrar att han ”älskar USA”.

Varför säger man en sådan sak?

Inte mycket till rafflande spionroman kanske, men en ganska dråplig Graham Greene-historia i banan­republiksmiljö hade det kunnat bli.

Med snön är också småfåglarna fram till husen. Och koltrastarna. Deras sotsvarta fjäderdräkt är så vacker mot snön.

ARTIKELN HANDLAR OM