ÅSIKT

Atlas flyttar hem – och gör storvinst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Investerar och ger jobb Atlas Copco i Örebro har gjort det alla efterlyser. De har investerat och flyttat hem fabriker. Värt ett studiebesök för de socialdemokrater som har valupptakt 500 meter från fabrikerna!
LEDARE

Atlas Copco gör tvärtom. Företaget flyttar hem både produktion och hela fabriker till Sverige.

Det är lönsamt. Atlas Copcos vinst är 6,6 miljarder kronor. En ökning med 2 miljarder på ett enda år. Den gruv- och anläggningsteknik som koncentrerats till Örebro lyfte resultatet med 88 procent!

Imponerande siffror, skriver Dagens Industri. Mumma, konstaterar Svenska Dagbladet.

Från USA till Örebro

Det är från Kanada, Tyskland och USA som tillverkning tagits hem. År 2003 flyttades produktionen av stora Wagnertruckar för gruvindustrin från Portland i USA. Där hade Atlas Copco haft problem med produktion och effektivitet.

I Örebro går det smidigare. Där planerades tillverkning av 100 truckar om året – redan nu är man uppe i nära 350. Atlas Copco bygger en ny fabrik i Örebro för att hinna med en utveckling som sjunger av All time high. Under ett enda år har aktien stigit med nära 90 procent.

I morgon håller socialdemokraterna och LO sin centrala valupptakt just i Örebro. Den ska handla om arbete, utveckling, investeringar, tillväxt och välfärd. Alltså allt detta som Atlas i Örebro är bärare av.

Alla ska kunna allt

Antalet anställda har fördubblats och uppgår till över tusen personer. När ungdomsarbetslösheten tär på både unga och samhället har Atlas Copco i Örebro anställt nyutexaminerade från yrkesgymnasierna och civilingenjörer från Chalmers, KTH och Linköping.

De borriggar, lastare och utrustningar som tillverkas innehåller den senaste spjutspetstekniken. Arbetarna monterar produkterna i arbetslag. Alla ska kunna allt. Flexibilitet och produktivitet är ledord. En annan styrka är att företaget behållit forsknings-, utvecklings-, design- och konstruktionsavdelningar i Örebro. Hela produktionskedjan behärskas.

Atlas Copcos framgångar är en spegel av revanschen för den svenska gruvnäringen. I Bergslagen har en gruva öppnats i Lovisafältet utanför Lindesberg. I Garpenberg har ett av de största ädelmalmfynden någonsin gjorts. Aitik byggs ut och LKAB investerar 18 miljarder kronor.

Runt Atlas Copcos expansion i Örebro utvecklas ett nätverk av underleverantörer. Örebros nära läge i Norden ger fördelar, liksom universitetets forskning.

Gör ett studiebesök!

De som påstått att det inte går att driva företag i Sverige har tydligen inte hört talas om det industriella lyftet i Örebro. Även deltagarna i den socialdemokratiska valupptakten skulle må bra av att stiga ut i verkligheten och göra ett studiebesök i valrörelsens viktigaste fråga. Den om arbete, tillväxt och välfärd.

På nytt visas att där forskning och yrkeskompetens finns – dit styrs investeringarna och där kommer jobben.

RJ

ARTIKELN HANDLAR OM