Ledare

Vad finns kvar av centern nu?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

makten framför allt Partiledarmötet hemma hos Maud Olofsson förra sommaren kommer att gå till historien som ett medialt snilledrag. Frågan är vad centerpartiets väljare tycker om borgerlighetens drottning.

makten framför allt Partiledarmötet hemma hos Maud Olofsson förra sommaren kommer att gå till historien som ett medialt snilledrag. Frågan är vad centerpartiets väljare tycker om borgerlighetens drottning.

Foto: BJÖRN LINDAHL

LEDARE

I dag drar Maktskiftes­tåget genom Stockholms city. För första gången på 40 år håller centerpartiet stämma i Stockholm. I täten går Maud Olofsson, centerledaren som håller på att helt stöpa om det forna bondeförbundet.

”Vi har inte för avsikt att göra kärnkraften till en fråga som hindrar en ny regering och ett maktskifte”, skrev Maud Olofsson på DN Debatt (31/5).

Därmed lämnade hon walk over i den fråga som lyfte centern till ett 25-procentsparti, som sprängde Fälldinregeringen, den första borgerliga regeringen på över 40 år och som varit centerns profilfråga i snart 30 år.

Hjärtefrågor får stryka på foten

Och det är inte bara kärnkraften som i rasande tempo stöps om i centerpartiet. Sverige ska bli ett federalistiskt land, ett land med maktdelning. ”Varken EU eller Sveriges statsminister ska lägga sig i hur skolan sköts”, heter det exempelvis.

Makten ska i stället ligga lokalt, det kommunala självstyret stärkas genom att kommunerna får behålla sin skattebas. ”Med vår skattereform blir kommunerna i stort sett oberoende av statliga bidrag och slipper nyckfulla ingrepp från statligt håll”, skriver partistyrelsen.

Det betyder att regionalpolitiken och andra hjärtefrågor får stryka på foten. Staten ska inte längre omfördela pengar jämt över landet. Det innebär stora skillnader, olika villkor, skilda världar beroende på var man bor.

Hon har byggt en mur

Den 12 juli ska Maud Olofsson vara sommarvärd i ”Sommar” i radions PÌ´0;1. Då ska hon berätta varför hon vill att vi ska ”sluta vara matade fågelungar och i stället bli ivriga bävrar”. Individualism och företagsamhet är ledord. Hon har gjort om centern från intresseparti till liberalt idéparti som närmast står till höger om dagens moderater.

Maud Olofsson har rivit alla broar till socialdemokratin. Samarbetet i energifrågan, om försvaret, kommunala skatteutjämningen och partiet vill skrota maxtaxan. I stället för broar har Maud Olofsson byggt en mur vid blockgränsen.

Stor besvikelse

Många centerpartister känner inte längre igen sig. Än så länge tiger oppositionen still, såren efter de gamla ordförandestriderna är ännu inte läkta. Att det finns en stor besvikelse med att Maud Olofsson inte lyckats lyfta centern i opinionsmätningarna är självklart, partiet står och stampar runt 6 procent, en lägre siffra än när Olof Johansson tvingades gå.

För den nuvarande centerledningen och Maud Olofsson är det makten som gäller. Inget får stå i vägen för ett borgerligt maktövertagande. Centerledaren kommer att gå till historien för partiledarmötet hemma i Högfors där alliansen manifesterades på allvar. Det var ett medialt snilledrag. Sedan dess är det hon och moderatledaren Fredrik Reinfeldt som är motor i alliansbygget. Frågan är bara om drottningen i borgerlighetens rike sålt skinnet innan björnen är skjuten.

Kollapsen får inte stänga EU:s dörrar

LA

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!