Mejla

Anders Lindberg

Korrupt, Reinfeldt

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Idag kan Aftonbladet avslöja att Fredrik Reinfeldt sedan 2010 gett allt fler statliga toppjobb till personer med politisk bakgrund i Alliansen. Av de 14 personer som hämtats från partipolitiken till de välbetalda jobben som landshövdingar, generaldirektörer och ambassadörer kommer 10 från Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Regeringen brukar säga att de går på kompetens vid anställningar. Men tydligen finns inte en enda kompetent person från varken Miljöpartiet eller Vänsterpartiet. Kompetens verkar snarare betyda partibok. Precis den typ av vänskapskorruption Reinfeldt kritiserade Göran Persson för inför valet 2006.

När mer än två tredjedelar av jobben går till personer från alliansen kan det självfallet inte vara fråga om slump. Snarare handlar det om att regeringspartierna behöver reträttposter för folk de vill flytta på. Eftersom de är fyra partier behövs många reträttposter, då ska det mycket till innan frågan går till oppositionen.

Alliansen har efter bara drygt 5 år vid makten vuxit samman med staten och börjar blanda ihop sina behov och önskemål med Sveriges. En av politikens eviga sanningar förverkligas framför våra ögon: makt korrumperar.

Utnämningarna är en del av detta. Att Per Schlingmann (M), under sin tid som statssekreterare, arbetade för att förvandla regeringskansliets opolitiska myndighetsinformation till partipolitik en annan. Och att statliga Framtidskommissionen i praktiken fått i uppdrag att ordna PR-turnéer och ta fram underlag till valmanifest åt Alliansen är en tredje.

Ett ord som osökt kommer upp är "sönderregerad".

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN