Eva Franchell

Sjöstedt är den sjunde mannen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det är männen som dominerar på partiledarposterna, och i går blev Jonas Sjöstedt den sjunde manliga partiledaren när han valdes som Vänsterpartiets nya ledare. (Bilden är ett montage)
Det är männen som dominerar på partiledarposterna, och i går blev Jonas Sjöstedt den sjunde manliga partiledaren när han valdes som Vänsterpartiets nya ledare. (Bilden är ett montage)

I går valdes den sjunde mannen.

Vänsterpartisten Jonas Sjöstedt blev den sjunde manlige partiledaren i Sveriges riksdag. Hittills har han varit en uttalad feminist, men ännu återstår att se vad det innebär i praktiken.

Det är en sak att prata och en annan att göra.

Fredrik Reinfeldt pratar till exempel mycket om kvinnor. Julen 2010 tyckte han att kvinnor bakar för mycket bullar. Han oroade sig över de nära 800 000 kvinnor som arbetade deltid och tyckte att de borde jobba mer och låta Rut stå för bullbaket.

Tvingas jobba deltid

Han fick det att låta som om kvinnor stod hemma och kavlade i rent martyrskap. I själva verket var hundratusentals kvinnor ofrivilligt deltids­arbetslösa. Trenden går fort­farande mot fler deltidsjobb och fler timanställningar.

Många kvinnor tvingas dessutom arbeta deltid därför att barnomsorgen inte fungerar och för att äldreomsorgen klappat ihop. Ett kvinnoliv rör sig mellan förskolan, skolan och äldrevården. 

Hur kan Fredrik Reinfeldt ens tro att dessa stressade kvinnor har tid att baka bullar?

2011 bytte Fredrik Reinfeldt spår. I sitt jultal tog han upp misshandlade kvinnor och på själva nyårsafton följde han upp med en debattartikel här i Aftonbladet: ”Ta avstånd från våldet”.

Moderaterna röstar nej

Men faktum är att under det senaste året har Moderaterna röstat nej till förslag om straffskärpning för våldtäkt, nej till utvidgad sexköpslag och nej till besöksförbud för misshandlande män. Moderaterna har också röstat nej till en granskningskommission för våldtäktsbrotten.

Som vanligt är det mest prat från Fredrik Reinfeldts sida. Kanske hoppas han vinna fler kvinnoröster.

Då är det ärligare att göra som Håkan Juholt. Han valde bort kvinnorna direkt. Under sitt första år som partiledare nämnde han visserligen deltidsarbetslösheten, men utan någon större glöd. Han har väl varit upptagen av annat.

Jan Björklund däremot, han har ägnat fem år åt att förtala den stora gruppen kvinnliga lärare. Få har fått ta emot så mycket skit från en enda karl.

Bidragit till utvisning

Göran Hägglund är visserligen vänligare i tonen, men allt han vill är att kvinnorna stannar hemma med ett uselt vårdnadsbidrag som enda ersättning.

Gustav Fridolin är manlig­hetens yngste som i sin iver att nå makten har bidragit till att en dement kvinna kastades ur landet. Och Jimmie Åkessons politik lämnar vi verkligen därhän.

Nej, det har inte varit kvinnornas år. Tre kvinnliga partiledare har ersatts av två. Men även det är helt logiskt i en tid där sju män och två kvinnor skulle vara en jämställd riksdag.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ämnen i artikeln