Ledare

Ebba Busch faller från sin höga häst

KD:s engagemang för äldre skär sig

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch
Ebba Busch

LEDARE

Det blev ingen vidare debatt i SVT Agenda för Ebba Busch, trots att hon stundtals gick på som en terrier.

- Vi har en historisk möjlighet att fälla den sittande regeringen, sa hon redan på väg in i studion.

Ebba Busch har tillsammans med Jimmie Åkesson tillhört de hårdaste kritikerna av den svenska Coronastrategin. ”Med berått mod” har regeringen låtit smittan spridas, har hon sagt.

Bilderna där hon festar och dansar på ett sätt som strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer hade varit dåliga för vilken partiledare som helst, men att hon klättrat upp på en av pandemins högsta hästar gjorde det hela etter värre.

Hotat med domstol

Sen kom Expressens avslöjande om att hon hotat att dra 83-årige Esbjörn inför domstol efter att först ha köpt hans föräldrahem. Prissumman var anmärkningsvärt låg och Esbjörn har förtvivlat försökt göra försäljningen ogjord men utan att ha lyckats få tag på Busch.

– Hon tjatade och tjatade om att få köpa och jag kände mig pressad, berättar Esbjörn för Expressen.

Att läsa om den gamle mannen är hjärtskärande. Enligt hans ombud minns Esbjörn inte ens att han skrivit på köpeavtalet.

Det hela ser faktiskt riktigt illa ut.

Krishantering

Kanske var hennes taktik i gårdagens partiledardebatt en form av krishantering, ett sätt att rikta strålkastarna någon annanstans. Som att hon krävde misstroendeomröstning i direktsändning, något Jonas Sjöstedt inte nappade på.

Men frågan är om det verkligen kommer att fungera i längden. Både hennes festande och det omtvistade köpet av Esbjörns hus handlar i grund och botten om karaktär. De svarar på frågan om vem Ebba Busch egentligen är.

Kristdemokraterna vill gärna framstå som borgerlighetens sociala röst, med ett särskilt intresse för frågor som berör äldre. Detta var även det ämne hon ägnade mest tid i gårdagens debatt.

Solidaritet

Men engagemanget skär sig. Ebba Buschs festande handlar nämligen inte bara om henne själv. Hon är ung och löper inte särskilt stor risk att bli allvarligt sjuk i Corona. Att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer handlar istället om solidaritet med just äldre. En solidaritet hon uppenbarligen inte känner.

Detta är en stark signal till de äldre väljare hon vill vinna och vars förtroende hon behöver. Att klättra upp på den höga hästen igen blir nog svårt.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Buschs KD sviker de äldre

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Coronaviruset

Kristdemokraterna

Agenda

Partiledardebatt