Mejla

Jonna Sima

Är det någon som fuskar är det Trump

Historiens största bedrägeri

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Protester utanför Vita Huset som Donald Trump inte vill lämna, trots att han har förlorat valet i USA.

Foto: EPA TT

LEDARE

Det har gått fem dagar sedan Joe Biden utsågs till vinnare i det amerikanska presidentvalet. Det har gått lika lång tid utan att president Donald Trump har erkänt sig besegrad. Han har i stället spelat golf – och fortsatt twittra som en galning om att han blivit bestulen på en valseger. Aldrig tidigare har en sittande president drivit ett öppet krig mot rösträtten och valets legitimitet.
Men så har också lögnen varit Trumps livsluft sedan starten på hans politiska karriär. Den inleddes med att han ihärdigt påstod att Barack Obamas födelseattest var falsk, han var inte alls född i den amerikanska delstaten Hawaii, enligt Trump. Lögnen fick fäste och spred en djup misstro mot Obama, hans parti Demokraterna och hela det amerikanska politiska systemet.
Och på den vägen har det fortsatt.

Trump har försökt hindra en förlust

Den erfarna tv-journalisten Lesley Stahl, som intervjuade Donald Trump för CBS inför valet för två veckor sedan, har sagt att Trump berättat för henne om sin strategi. Han attackerar media för att misskreditera och förnedra journalister så att ingen kommer att tro på medierna när de skriver negativt om honom.
Taktiken har gått hem bland hans många anhängare. Hans twittrande och lögnaktiga påståenden har blivit deras sanning. Trump fick över 70 miljoner röster i valet, men Joe Biden fick trots allt fler och i rätt stater.

Många demokrater hade hoppats på en jordskredsseger, men egentligen är det otroligt att Biden vann med så pass stor marginal

Mer än 74 miljoner har lagt sin röst på honom, vilket är det största antalet en presidentkandidat fått genom tiderna.
Många demokrater hade hoppats på en jordskredsseger, men egentligen är det otroligt att Biden vann med så pass stor marginal som han gjorde. Trump och Republikanerna har ju använt alla till buds stående medel för att hindra en förlust.

Rullat ut en matta av lögner

Republikanska partikamrater har infört kontroversiella vallagar i ett dussintal delstater för att göra det svårt och krångligt att rösta i storstäder och i områden där främst svarta bor. Målet har varit att minska valdeltagandet där det bor många demokrater. Vid minst 14 tillfällen har Trump och republikanerna försökt stämma delstater som infört nya regler för att underlätta röstprocessen under pandemin.
Redan långt före valet började Trump rulla ut en matta av lögner om att det är något skumt med poströsterna och att han inte kommer att acceptera valresultatet. Medvetet utsåg han snabbt sig själv till vinnare på valnatten – innan poströsterna var räknade. Trumps bräckliga ego klarar inte av en förlust, skriver skribenten Anne Applebaum, därför har han skapat en fantasivärld där han är den rättmätige vinnaren. Sannolikt är det historiens största bedrägeri vi bevittnar.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Trump hör hemma bakom lås och bom

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Amerikansk politik

Joe Biden

Anne Applebaum