Kristersson smiter från M:s ansvar för vården

Det är inte Anders Tegnell som styr regionerna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Pandemin har tagit fram det bästa i vårt lands politiska kultur, och det sämsta.

"IVO gör bedömningen att ingen region har tagit sitt fulla ansvar för att säkerställa en behovsanpassad medicinsk vård för personer som bor på särskilda boenden för äldre." skrev Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på torr byråkratsvenska i veckan.

Det är fruktansvärt, det som har fått ske.

Äldre har inte fått den vård de har rätt till, har inte fått träffa läkare och allt för många har ryckts bort i förtid. Efter IVO:s granskning av landets äldreboenden ställer många anhöriga nu frågan: kunde fler ha räddats?

– Det är allvarliga brister som framkommer i tillsynen. Regionerna är de som har helhetsansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen. Även om vi har förståelse för den prövning vården genomgår under en pandemi, så ser vi att lägstanivån i regionernas övergripande sätt att ta sitt medicinska ansvar är för låg, säger Sofia Wallström, generaldirektör för IVO.

Eller i klartext: äldrevården är den svenska strategins svarta hål.

I Sverige ansvarar regionerna för sjukvården och kommunerna för äldreomsorgen. Det IVO säger är i praktiken att det medicinska ansvaret har fallerat och ingen region går fri från kritik

Formuleringarna är synnerligen hårda, för att komma från en myndighet.

De äldre har "inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov".

De äldre "och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling".

"Ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk".

Dessutom är det svårt att granska vad som hänt eftersom dokumentationen i primärvårdens patientjournaler har brustit.

Ulf Kristersson behöver inte skriva 10 000 tecken på DN-debatt för att nå de ansvariga för testningshaveriet i regionerna. Han har redan Irene Svenonius telefonnummer

Politiskt är IVO:s rapport sprängstoff. Av landets 21 regioner styrs 12 av borgerligheten och 8 har någon form av blocköverskridande ledning. Bara en region, Västerbotten, har vänsterstyre. De tre stora, Stockholm, Västra Götaland och Skåne styrs alla av Moderaterna. Där bor nästan halva befolkningen.

Men inget parti står utan makt på kommunal eller regional nivå.

Så ser det politiska ansvaret ut. Men Moderaternas strategi har från början varit att skylla i från sig på Regeringen och Folkhälsomyndigheten.

Att IVO måste påminna om att "Regionerna är de som har helhetsansvaret enligt hälso- och sjukvårdslagen" visat hur bra strategin har lyckats. Många människor verkar tro att Anders Tegnell bedriver sjukvård i Sverige.

Det gör han inte, men strax utanför bild finns de verkliga makthavarna.
Som Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm. Hon har hela tiden – oavsett om det gällt skyddsutrustning, läkemedel eller testning – haft strategin att skylla ifrån sig på någon annan.

I hennes region, som Moderaterna styrt i 14 år, räckte lagren av skyddsutrustning – som ansiktsmasker och förkläden – i fyra dagar.

Numera finns skyddsutrustning men Svenonius har fortfarande inte fått ordning på testningen. Detta trots att regeringen i juni lovade att täcka alla kostnader. Men ingen tillräcklig kapacitet har byggts upp.

Så när den andra vågen kom bröt därför testningen ihop, hemtesterna slutade fungera och folk hänvisades i stället till drive-in-testning. Som grädde på moset avslöjades sedan att en del av drive-in-testerna visar fel resultat.

– Vi vet ungefär hur många som provtagits och hur många som fått positivt svar. Då har vi sett att det borde varit fler som fått positivt svar. Och då kommer vi upp i cirka tusen personer, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Stockholm.

Om dessa "cirka tusen personer" som felaktigt tror att de är friska har smittat ner några vet man inte. Region Stockholm kan inte smittspåra eftersom de inte vet vilka de är.

Amatörernas afton.

Irene Svenonius (M)
Irene Svenonius (M)


Även Annie Lööf (C) var för övrigt snabbt ute och ropade på ny lagstiftning efter IVO:s granskning. Vad hon glömde berätta är att Centerpartiet sitter vid makten i 19 av 21 regioner.

Och att IVO:s kritik inte handlar om lagstiftningen utan om att regionerna inte följt lagen.

Samtidigt som dödstalen ökar igen pågår en massflykt från politiskt ansvar.

Följt av en flod med enkla lösningar. Förslag om munskydd, snabbtester, stängda skolor, pandemilag och total lockdown virvlar som höstlöv i den politiska debatten.

Allt medan Folkhälsomyndigheten bekymrat skakar på huvudet.

Det ska fan vara opposition under en nationell kris. Ebba Busch (KD) har försökt och anklagat Stefan Löfven för att med "berått mod" låtit människor dö och Jimmie Åkesson (SD) har pratat om en "massaker" på äldre.

Sedan blev det lite sur stämning.

Men den minsta gemensamma nämnaren är att ingen vill ta ansvar, trots att alla partier är insyltade upp till halsen, både genom den nationella borgfreden kring strategin och på lokal och regional nivå.

Ingen kommer undan Anders Tegnell.

"Varför sa ni inte det tidigare?" är pandemins ständiga motfråga.

Men man kan ju alltid försöka. När Moderaterna för en vecka sedan lade fram en ny strategi på DN-debatt är första punkten "Sverige testar fortfarande för lite. För att minska samhällsspridningen är tester helt avgörande...".

Fräckheten är magnifik.

Ulf Kristersson behöver inte skriva 10 000 tecken på DN-debatt för att nå de ansvariga för testningshaveriet i regionerna. Han har redan Irene Svenonius telefonnummer.

Efter IVO:s rapport borde media sluta gå med på det här gyckelspelet. Och alla partier bör styra upp sin egen bakgård innan de klagar på andra. Annars kommer tyvärr fler människor att dö i onödan.

För så fasansfullt hänger det ihop.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan den andra vågen kulminera i mitten av december. Den som inte tar ansvar nu, har inte mycket att komma med sen.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar söndag 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack alla för dagens chatt :-)

 • Anders Lindberg

  Det vet jag inte. Ingen står nog på plus.

  Men om jag får gissa kommer regeringen nog kunna bli omvald om de inte gör bort sig helt. Kriser brukar stärka de som sitter vid makten.

  Med reservation för att detta kan pågå väldigt länge och läget är väldigt oklart.

 • Tror du verkligen jök partierna står på plus efter Corona hanteringen när man börja granska vad som skötts bra och mindre bra. Förutom att nu bara svara det hade varit värre med högern.

  Hasse
 • Hej Anders och tack för din artikel. Ta fasta på vad "Avgå Svenonius" skrev i sitt inlägg kl. 9.34!

  Göran
 • Anders Lindberg

  Det låter som en dålig idé, ärligt talat. Jag skulle stanna här om jag var du. Resor, särskilt till utlandet, är nog en väldigt stor risk.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.