Mejla

Eva Franchell

Nazisterna tänjer på alla gränser

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går gick nazisterna genom Göteborgs absoluta centrum.
I går gick nazisterna genom Göteborgs absoluta centrum.

LEDARE

Nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen fick inte tillstånd att demonstrera på Göteborgs paradgata. I samband med Biblioteksmässan den 30 september får de gå en annan väg.
I går marscherade de ändå nerför Kungsportsavenyn. I svarta kläder och med nazistsymboler struntade de i alla polistillstånd och manifesterade sin närvaro i stadens absoluta centrum. Det ingår i deras taktik att inta viktiga platser och polisen lät det bara ske.

En testdemonstration

Under det senaste året har nazisterna blivit mer synliga. I november demonstrerade de i Kungsträdgården inte långt från Stockholms synagoga. På första maj tågade nazisterna i Falun, i somras var de i Almedalen och nu planerar de en demonstration i samband med bokmässan i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsen ansökte om att få gå på Kungsportsavenyn, men fick avslag med hänvisning till polisens hot- och riskbedömning. I går genomförde nazisterna ändå vad de kallar för en "testdemonstration" för att sätta polisen på prov. Ett 50-tal män tågade nerför avenyn och polisen gjorde verkligen ingenting för att stoppa demonstrationen.
Man kan säga att nazisterna vann det kraftprovet.

Förbi synagogan

Om knappt två veckor kommer de tillbaka till Göteborg och då har de fått tillstånd att tåga förbi synagogan samma dag som judarna firar sin största högtid Jom Kippur, försoningsdagen. Det är upprörande och faktiskt obegripligt att nazisterna tillåts passera synagogan. Det judiska centralrådet har överklagat beslutet precis som Svenska Mässan som inte heller vill ha nazister utanför sina portar.
Historikern Helene Lööw menar att Nordiska motståndsrörelsen mycket medvetet driver rätten till yttrandefrihet och helt klart försöker nazisterna tänja på alla gränser.

De vill ta större plats på gator och torg eftersom "demonstrationernas psykologiska genomslagskraft är mycket starkare än andra former av propaganda", som de skriver på sin hemsida.

Våldsam organisation

Hittills har de fått sina tillstånd, de vinner mark och polisen låter dem sprida sin provocerande propaganda på gator och utanför kyrkorum. Nordiska motståndsrörelsen är en organisation som hetsar mot judar, romer, homosexuella och invandrare. Det är en våldsam organisation vars medlemmar genomfört bombdåd.
Inför nästa demonstration borde polisen återaktivera sin hot- och riskbedömning. Det kan bli våldsamt, men risken är också att människor utsätts för verbala hot de inte står ut med.

Nazisterna kan inte tillåtas att bre ut sig på andra människors bekostnad. Det är en livsfarlig utveckling vi bevittnar. Förpassa genast nästa demonstration till någonstans långt från synagogor, bokmässor och vanligt hederligt folk.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Ingen rättighet att kränka och skrämma

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NMR, Nordiska motståndsrörelsen

Nazism

Göteborg

Bokmässan

Helene Lööw

Yttrandefrihet