Stockholmare inte dumma i huvudet

Av: Eva Franchell

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Drömmen om ett exklusivt sjukhus har gått i kras.
Foto: White Tengbom Team
Drömmen om ett exklusivt sjukhus har gått i kras.

Moderaterna har kört i gång en välfärdskampanj i Stockholm. Det nya finanslandstingsrådet Irene Svenonius och hennes kolleger skriver på DN Debatt att de vill bygga framtidens moderna sjukvård.
Stockholmarna skrattar hela vägen till Nya Karolinska.
Fast där lär de inte få plats. Det nya sjukhuset har för få platser. I Moderaternas Stockholm får patienterna snarare trängas på någon gammal akutmottagning som den på Södersjukhuset. Där är det verkligen proppfullt.

Moderat hybris

För er som inte bor i Stockholm kan det här verka som upp och nervända världen. Varför ska patienterna tränga ihop sig på en gammal akutmottagning när de fått ett splitternytt lyxsjukhus?
Men sanningen är väl att Moderaterna i Stockholms läns landsting fick hybris. De ville bygga världens mest moderna sjukhus, en plats för Nobelprisvinnare dit komplicerade patienter från olika länder skulle söka sig. Ett moderat skyltfönster mot världen.
Men det blev bara världens dyraste sjukhus.

Inte dumma

Det beräknas kosta minst 61 miljarder och Anna Kinberg Batra betraktar givetvis projektet som en belastning för Moderaterna. Irene Svenonius har nu fått i uppdrag att städa upp inför valet. Det blir ingen lätt uppgift, stockholmarna är ju inte helt dumma i huvudet.
De märker så klart att sjukvården havererat.
Nya Karolinska är ett lyxigt men alldeles för litet sjukhus. 55 000 akutbesök måste därför omdirigeras till de gamla sjukhusen. Det är därför allt fler stockholmare får vänta i timmar på Södersjukhusets slitna akutmottagning.

Luften gick ur

Landstinget skulle ha öppnat närsjukhus och fler vårdcentraler. Södersjukhuset och Danderyds sjukhus skulle också ha byggts ut, men luften måste ha gått ur den gamla Moderatledningen. Det finns inte ens förlossningsplatser så det räcker. Det är absurt, men patienter från Stockholm får i dag köras till andra och mindre landsting för att få vård.
– Vi har nått ett kapacitetstak, det kommer att ta lite tid att fixa, som moderata Marie Ljungberg Schött uttryckte det på landstingsfullmäktiges senaste möte.

Skyller på andra

Moderaterna kan inte ens bemanna sina sjukhus. Mängder av vårdplatser har stängts för att det saknas sjuksköterskor. Vårdens sängar står tomma - gör något, skriver moderata personallandstingsrådet Peter Carpelan på Aftonbladets debattsida. Se där, ännu en artikel i Moderaternas kampanj "skyll allt på någon annan".
Inget hindrar väl landstingsrådet från att betala anständiga löner. Vill han ha specialistsjuksköterskor är han fri att betala deras utbildning. Men Nya Karolinska har väl slukat alla pengar så nu ska någon annan betala.
Men stockholmarna är inte dumma i huvudet, de vet att deras skattepengar gått till feta konsultarvoden och upphandling av sjukt dyra stödstrumpor. De vet att i Stockholm har de inget vårdval alls, för där har sjukvården rasat samman.

Publicerad: