Ebba Busch lät som USA:s kristna höger

Ebba Busch höll Almedalens argaste tal.

En auktoritär vind svepte genom Visby

ALMEDALEN Solen gick i moln lagom till att Ebba Busch skulle tala. Publiken bestod av 700 personer – de flesta PR-konsulter – övriga deltagare hade redan lämnat ön.

Det borde de inte ha gjort.

Ebba Busch bjöd på veckans utan tvekan bästa show. Hennes närvaro på scen och kontakt med publiken är enastående.

Talet handlade om svenska värderingar som hotas. Av oppositionen, vissa ledarskribenter samt en elit som går invandrarnas ärenden.

Känslan av ”tillhörighet” är därför hotad.

Men mot denna elit reser sig nu folket i form av Sveriges vice statsminister. Sanningssägaren Ebba Busch som vågar säga att det i Sverige finns en ”överordnad kultur” som alla måste anpassa sig till.

”Sverige är vårt hem” sa Ebba Busch.

Tursamt nog vet Kristdemokraterna allt om dessa svenska värderingar och denna överordnade kultur. Ett parti som i senaste SCB-undersökningen samlade 2,8 procent av svenskarna.

Ebba Busch ändrade även lite i Sveriges historia. Det är hennes kristna värderingar som byggt landet genom demokrati, frihet och det moderna projektet.

”Kristdemokraterna bildades för att ta värderingskampen” sa hon.

Det sista är på sätt och vis sant.

KD grundades för att slå vakt om kristendomsundervisningen i skolan. De ville även förhindra fri abort och bevara en mer traditionell kvinnoroll.

Så KD tog absolut värderingskampen. Från fel håll.

Faktum är att inget svenskt parti, utom SD, så konsekvent har stått på fel sida av historien när det gäller värderingar som just Kristdemokraterna.

Ebba Busch själv kommer dessutom från partiets mer reaktionära falang. Hon växte upp och gick i församlingen Livets Ords skola i Uppsala.

Livets Ord tillhör den amerikanska Trosrörelsen, en rejält extrem gren av kristenheten. Av många betraktade som en ren sekt, även om de själva invänder mot beskrivningen.

Samma grupper stod även bakom ”Ja till livet”, Sveriges största antiabortgrupp som kampanjade på gator och torg. Det är nästan glömt idag men under många år var aktivister mot abort ett återkommande inslag i stadsbilden, ofta med bilder av blodiga foster.

Trosrörelsen har sina rötter i USA:s kristna och nationalistiska höger. Det är kanske inte så konstigt att KD ofta lånar retorik och idéer därifrån.

Men svenska värderingar? Nä.

Faktum är att vår demokrati, vår frihet och hela det moderna projektet till stor del handlar om frigörelse från just den idétradition Ebba Busch tillhör.

Tanken om en ”överordnad kultur” är i grunden auktoritär. Likaså anspråket att Ebba Busch skulle ha rätt att definiera vad som är svenskt och osvenskt. Ytterst handlar det om att hon vill ta sig rätten att bestämma vilka som är svenskar.

Det har hon inte. I demokratier är det folket som väljer regering, inte regeringen som väljer folk.

Det är inte heller regeringen som bestämmer vilka värderingar människor ska ha, i ett fritt land är det faktiskt exakt tvärtom. Folket bestämmer.

Eller för att citera en av Moderaternas viktigare ideologer, Gunnar Hökmark.

”Det finns en alltmer utbredd retorik om att det i Sverige råder några bestämda svenska värderingar. Det är fel. I Sverige råder svensk lag. Den är inte en fråga om tyckande eller vädjande utan grunden för rättsstaten och därmed det öppna samhälle som garanterar oss rätten till många olika värderingar.”

Precis så är det.

Det måste finnas tydliga gränser för statens makt, och en av de viktigaste går just här.

Det var faktiskt inte vänstern, ledarskribenter och en obestämd elit som Ebba Busch gick i opposition mot i sitt tal. Det var grundlagens anda.

Jag tror dock Ebba Busch hade en viktig poäng i sitt tal. Känslan av tillhörighet är verkligen under attack.

Den hotas av politiker som delar in människor i ”vi” och ”dom” och som försöker vinna röster på att peka ut minoriteter.

Följ ämnen i artikeln