ÅSIKT

Moderater är bättre på träning än match

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: ANDREAS BARDELL
Ulf Kristersson (M)
LEDARE

Moderaternas stämma är över. Var det Sveriges nästa statsminister vi såg?

Eller ännu en förlorare?

DN:s nyhetskrönikör Ewa Stenberg satte den träffsäkra rubriken ”Moderaterna sätter av i full galopp åt höger”.

Läser man besluten blir bilden tydlig, så här långt till höger har inte Moderaterna legat sedan Carl Bildt blev partiledare mitten av 80-talet.

Men finns det verkligen några väljare där?

Sänkt lön och högre hyra

Moderaterna vill skapa fler jobb genom att sänka lönerna för de med lägst lön. Syftet är att driva fram en ny låglönearbetsmarknad med enkla servicejobb för framförallt invandrare.

Partiet vill införa marknadshyror, ett beslut som dessutom gick längre än Kristersson tänkt sig eftersom Moderata ungdomsförbundet vann över partiledningen.

Det blir mindre pengar till välfärden och i stället särskilda skattesänkningar till de med höga inkomster. Den restriktiva migrationspolitiken permanentas och biståndet ska inte längre uppfylla enprocentsmålet.

Tiggeri ska lösas med polis och hot om böter istället för sociala insatser.

Dessutom vill Moderaterna riva upp arbetsrätten och göra det lättare att sparka folk.

Klasskamp uppifrån

Skulle Moderaterna vinna valet står Sverige inför ett ganska dramatiskt systemskifte.

Pengar skulle omfördelas från fattiga till rika. Makten över vardagen flyttas från arbetstagare till arbetsgivare och från hyresgäster till fastighetsägare. Stora skattesänkningar skulle gå före satsningar på skola och sjukvård.

I ett slag har Moderaterna övergett politikens centrum och de så kallade marginalväljarna. Och de struntar i den gamla sanningen att svenska val vinns i mitten.

Det är modigt, för att inte säga lite dumdristigt. För väljarna har aldrig röstat för systemskiften åt något håll.

Moderater vet bäst

I sin bok Halvvägs (Albert Bonniers förlag 2015) resonerar Fredrik Reinfeldt kring den moderata partikultur han mötte när han försökte förändra partiet.

Moderater tror alltid att de vet bäst och att väljare som inte håller med helt enkelt inte begripit. Ju längre partiet haft en åsikt desto heligare är den. Därför låser man sig vid omöjlig politik som människor helt enkelt inte vill ha.

På partistämman 2007 i Gävle deklarerade Reinfeldt seger i sitt inledningsanförande.

– Vi har vädrat ut en del. Demonerna är utjagade. Förr sa de att vi är bättre på träning än på match. Så är det inte nu, sa han.

Demonerna tillbala

Men demonerna kom tillbaka. Och nu väcker Ulf Kristersson de gamla konflikterna till liv igen.

Hyresgästföreningen var snabbt ute och förklarade att marknadshyror kommer att tvinga unga att bo hemma längre. Det finns tre miljoner hyresgäster i Sverige och höjda hyror engagerar.

LO kallar förslagen till förändringar i arbetsrätten en ”krigsförklaring” och det är knappast tomma ord. M har höjt insatserna rejält.

Det känns lite märkligt att Moderaterna är så glada för att återuppväcka en politik som aldrig vann några val. För Fredrik Reinfeldt hade ju rätt.

De gamla Moderaterna var bäst på träning.

ARTIKELN HANDLAR OM