ÅSIKT

PRO:s trixande skadar pensionärernas sak

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jørgen Flemming / Jørgen Flemming
LEDARE

När en organisation redovisar sina medlemmar borde det handla om riktiga personer, inte inbetalda medlemsavgifter. Att någon vill vara med i flera lokalföreningar gör inte organisationen mer manstark.

Det kan tyckas självklart, men vi vet att det inte alltid är så det fungerar i Föreningssverige. Särskilt inte när det handlar om att rekvirera bidrag från stat och kommun. Genom åren har inte minst de politiska ungdomsförbunden gång på gång avslöjats med en kreativ handläggning av sina medlemsregister.

Den här gången handlar det dock inte om något ungdomsförbund, tvärtom. Aftonbladet kan i dag avslöja hur landets största pensionärsorganisation, PRO, friserat sina medlemssiffror i flera steg.

Generösa siffror

I sin kommunikation har organisationen använt sig av generös avrundning uppåt så att till exempel 387 000 medlemmar i årsredovisningen blir 400 000 på hemsidan. Det är förstås tveksamt.

Värre är att Aftonbladets granskaning visar att också årsredovisningens siffra är ordentligt överdriven, liksom den som PRO redovisat för Socialstyrelsen som betalar ut statens stöd.

Det tycks visserligen finnas ungefär 387 000 medlemskap i pensionärsorganisationen, men det verkliga antalet fysiska människor är betydligt färre. Efter Aftonbladets frågor skriver PRO nu på sin hemsida att organisationen har cirka 360 000 medlemmar.

Mönstret känns igen

Mönstret känns igen åtminstone sedan 2011. Varje år har PRO ansökt om bidrag för fler medlemmar än organisationen faktiskt har, och varje år har men fått för mycket i statliga bidrag.

Det är möjligt att de extra pappersmedlemmarna faktiskt beror på ett missförstånd, och ska sanningen fram rör det sig inte om några fantasisummor. Totalt tycks har PRO fått 640 000 för mycket i bidrag sedan 2011.

Det blir mindre än två kronor per verklig medlem, på fem år.

Obegriplig historia

Just därför framstår hela historien med PRO:s uppblåsta medlemssiffror som så obegriplig. Varför riskera en viktig organisations anseende för så lite pengar?

För PRO är en viktig organisation. Lokalföreningarna genomför en stor verksamhet med studier och social samvaro. På riksplanet driver organisationen pensionärernas intressen, och det måste faktiskt någon göra i vårdkrisens och pensionärsskattens Sverige.

Då duger det inte att den största pensionärsorganisationen blir påkommen med att trixa med medlemssiffrorna. Det handlar trots allt inte om ett politiskt ungdomsförbund.

ARTIKELN HANDLAR OM