Mejla

Jonna Sima

Liberalen som ger girighet ett ansikte

Nyamko Sabuni har gjort sitt parti moraliskt bankrutt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Emma Carlsson Löfdahl är liberalen som blev politisk vilde i riksdagen efter en bostadsskandal. Nu lämnar hon riksdagen och kan kassera in maximal pensionsersättning.
Emma Carlsson Löfdahl är liberalen som blev politisk vilde i riksdagen efter en bostadsskandal. Nu lämnar hon riksdagen och kan kassera in maximal pensionsersättning.

Liberalerna är idag i fritt fall, opinionsmässigt men också moraliskt. Egentligen är det Nyamko Sabunis parti som är själva huvudorsaken till det politiska kaos vi nu befinner oss i. Liberalerna propsade på att en förnedringsklausul om att hålla Vänsterpartiet utanför skulle skrivas in i Januariavtalet. Sedan dess har de förvisso bytt partiledare, men det är ändå magstarkt att Sabuni var den första att kritisera klausulen som ledde till regeringens fall i måndags.

Stefan Löfven å sin sida hävdar in absurdum att ett avtal är ett avtal, och att den som har skakat hand med en socialdemokrat kan lita på det. Sabuni verkar ha totalt motsatt filosofi. I Svenska Dagbladet fick hon frågan om det finns en smärtgräns för att samarbeta med SD. ”Vi har inte röda linjer mot ett enskilt parti", var den liberala ledarens svar.

Ruttnar uppifrån och ned

Inom ekonomin tror många inom borgerligheten på den så kallade nedsippringsteorin. Den innebär att införandet av skattesänkningar för företag och höginkomsttagare indirekt bidrar till att förbättra de ekonomiska förhållandena för befolkningen som helhet. Pengarna ska helt enkelt sippra ned till de som har det sämre ställt. I verkligheten leder detta framför allt till ackumulerade förmögenheter och ökade klyftor.

Men kanske går nedsippringsteorin ändå att tillämpa på Liberalerna. Partiet ser i alla fall ut att ruttna uppifrån och ned. För strunt samma att man så sent som 2018 gick till val på sitt motstånd till SD. Bara ett drygt år senare ser Liberalerna

Jimmie Åkessons parti som en självklar samarbetspartner. Och strunt samma om de ingått ett januariavtal med S, MP och C. Hipp som happ lämnade partiet även det före mandatperiodens slut.
Därför är det inte konstigt att det är just den liberala riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl som gett den politiska girigheten ett ansikte. Aftonbladet kunde i sin granskning "Maktens kvitton" 2019 avslöja att hon hade plockat ut maximal ersättningen för sin övernattningslägenhet. En bostadsrätt som hon hyrde av sin make! Sammanlagt hade paret fått ut över 400 000 kronor från skattebetalarna under mandatperioden.

Kan plocka ut 7,9 miljoner

Emma Carlsson Löfdahl uppmanades av sitt parti att lämna riksdagen, men hon hängde kvar som politisk vilde. När hennes parti bidrog till att fälla Löfvens regering i måndags passade hon däremot på att avgå. För då har hon hunnit fylla 50 år, vilket innebär att hon får en statlig inkomstgaranti fram till pensionen. Under de dryga 14 kommande åren kommer hon totalt att kunna plocka ut cirka 7,9 miljoner kronor utan att behöva lyfta ett finger.
Och borta är den interna kritiken. Istället hyllas Carlsson Löfdahl av Liberalernas partisekreterare Juno Blom i ett internt utskick för att vara ”En person med lång och gedigen liberal gärning”.
Girighet och att roffa åt sig är alltså en liberal gärning. Tala om moraliskt bankrutt parti.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.