Slaveri mitt i bland oss

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

26 oktober 2007. Arbete sju nätter i veckan, orimliga arbetsbeting och usla löner, de gånger lönerna alls betalats ut. Arbetsgivare som varken frågar efter personnummer eller efternamn och som saknar försäkringar.

Restaurangens ansvar

Villkoren för de anställda på företagen som städat svenska hamburgerrestaurangerna har beskrivits som slaveri, och det är slaveri. En inblick i en nattlig svensk verklighet, så mycket mer overklig eftersom den handlar om den miljö som annars rymmer barnkalas och plusmenyer.

Ändå borde ingen vara förvånad. Tv-programmet ”Uppdrag granskning” sätter nämligen fingret på den svenska arbetsmarknadsmodellens vita fläck.

Hamburgerföretagen har ansvar för att i skydd av upphandling och underentreprenörer ha utnyttjat människors utsatthet. För myndigheterna och facket är avslöjandet ett misslyckande.

Det finns lagar om arbetsmiljö och arbetstider som förbjuder den här typen av utnyttjande, men knappast någon som aktivt följer upp dem. Det finns avtal mellan fack och arbetsgivare, men små förutsättningar att garantera att dessa verkligen följs när uppgifter läggs ut på entreprenad.

Ändå skärs resurserna på arbetsmiljöverket ner och facken kritiseras för maktfullkomlighet.

Kampen är politisk

Ingenting tyder på att det som hänt nattetid på landets hamburgerrestauranger är unikt. Tvärt-om speglar det sannolikt villkoren på en växande del av den svenska arbetsmarknaden.

Ett laglöst land som kommer att breda ut sig när facket försvagas och myndigheternas resurser bantas.

Till sist är kampen mot slaveriet en politisk fråga, som alltid.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.