Vinsten – en bra valfråga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

31 juli 2009. ”Att skattepengar går till aktieägares utdelning är osunt. Tala om att skatt då blir stöld.”

Stockholms oppositionsborgarråd, Carin Jämtin (S), gjorde tidigare i veckan ett utspel angående friskolorna och de privata vårdföretagen. Hon påpekade att det inte är rimligt att skattepengar som är tänkta till välfärden hamnar i aktieägarnas fickor.

Nej, det är inte rimligt. Det har Jämtin rätt i.

Det är bara i Sverige

I Norge måste alla offentliga bidrag till fristående skolor komma eleverna till godo. Aktieutdelning på vinst är inte tillåten. Överskottet ska i stället gå till skolverksamheten. Inte heller i våra andra nordiska grannländer Finland och Danmark får privatskolor drivas i syfte att uppnå vinst.

Det handlar inte om att begränsa valfriheten utan om att se till att medborgarnas pengar kommer medborgarna till del i form av vård, skola och omsorg. Det är egentligen konstigt att Sverige är ensamt i Norden om att inte ha den typen av begränsningsregler.

Samma retorik

”Jämtins förslag straffar ut de små ­initiativen”, knorrar Svenska Dagbladet. ”I praktiken skulle ­Carin Jämtins vinstförbud ge den fattige sämre vård, skola och omsorg”, ylar Dagens Nyheter. ”Ett vinsttak skulle riskera att göra mer skada än nytta”, fyller Expressen i.

Den aningslösa högerretoriken blir tydligast i Dagens Industri som i går ägnade ­hela huvudledaren åt att skälla ­både på Carin Jämtin och på finansminister Anders Borg. Båda anses stå för en ”primitiv syn på ekonomiska incitament”.

Hurra för både bonusar i näringslivet och obegränsade vinstuttag i välfärdssektorn, verkar vara Dagens Industris linje. Tidningen kan inte beskyllas för att gå i takt med folkopinionen.

Dagens Industri blundar för att det i fallet med friskolorna och de privata vårdföretagen inte rör sig om normalt företagande på en marknad utan om skattefinansierad verksamhet inom den offentliga sektorn.

Oren ekonomi

Att bygga sin verksamhet på skattemedel och samtidigt dela ut överskottet till en handfull aktieägare är exempel på oren ekonomi och ur ett medborgarperspektiv direkt stötande. Tala om att skatt då blir stöld.

Välfärd och valfrihet åt ­alla – inte vinst till några få – är ett bra S-krav att driva i valrörelsen.

HK

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN