Ledare

Snabbare men inte slarvigare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

14 februari 2009. Migrationsverket lovar att halvera väntetiden för asylsökande. Det låter ju bra. Att asylsökande tvingas vänta så länge på beslut om uppehållstillstånd orsakar stort lidande.

Men det finns en målkonflikt. Flyktingars begäran om att få stanna måste tas på allvar. Handläggningen måste vara rätts­säker. Därför måste besluten få ta tid.

Migrationsverket vill korta hand­läggningstiderna genom att verkets beslutsfattare träffar den asylsökande inom en vecka, och i enkla fall beslutar om den asylsökande får stanna eller ska avvisas direkt.

Verket ska kunna fatta beslut utan att den asylsökande har fått en advokat.

Kritiska röster

Anne Ramberg, Advokatsam­fundets generalsekreterare, är kritisk.

”Det är ofta vid det första mötet, vid det första förhöret, som viktiga uppgifter lämnas. Därför är det olyckligt att de asylsökande lämnas helt utan biträde och då är utelämnade till verkets bedömning”, säger hon till Radioekot.

Även Christer Zetterberg, generalsekreterare för Röda Korset, oroas.

”Självklart välkomnar vi en effektivare asylprocess. Problemet är om man kombinerar det med att kompromissa bort en del av rättssäkerheten. Många av de här ären­dena är komplicerade och måste få ta tid. Om asylsökande har traumatiska upplevelser, har varit med om krig och blivit utsatta för tortyr, tar det tid innan det kommer fram”, säger han.

Kan inte viftas bort

Migrationsverkets generaldirektör Dan Elisson säger enligt Radioekot att verkets handläggare är tillräckligt skickliga för att förstå om det kan finnas några asylskäl som inte kommit fram från början.

Kan Advokatsamfundets och Röda Korsets kritik verkligen viftas bort så enkelt? Knappast.

Strax före jul presenterade Röda Korset en studie som visar att Migrationsverket missköter bedömningen av kvinnors asylskäl. Bara en minoritet av handläggarna känner till och beaktar riksdagens bestämmelser. Migrationsverkets kunskap om kvinnors situation i ursprungsländerna är dåliga. Handläggare missar att ställa frågor om förföljelse på grund av kön. Bara en av tre asylsökande tillfrågas om de vill ha kvinnliga biträden, trots att det ska vara rutin.

Snabbare handläggning

”Ofta utreds över huvud taget inte om kvinnorna har egna asylskäl.

Inte sällan intervjuas hon efter mannen, närmast för att testa hans trovärdighet”, konstaterade Röda Korset.

En snabbare handläggning, som kan vara över efter bara ett möte utan närvarande advokat, förbättrar knappast bemötandet av asylsökande kvinnor. Migrationsverket får inte börja sätta antalet fattade beslut före kvaliteten på besluten.

ÅP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Mänskliga rättigheter

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mänskliga rättigheter