Mejla

Ingvar Persson

Bombhögern öppnade Irak för IS-terrorismen

Adaktusson stödde kriget som banade vägen för terrorn

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kristdemokraternas affischnamn Lars Adaktusson tycker att regeringen underskattar hotet från islamistisk terror. Det skriver han tillsammans med partikamraten Andreas Carlson i Svenska Dagbladet.

I norra Syrien rensar kurdiska och arabiska styrkor från SDF-alliansen långsamt upp det sista fästet för IS-terroristerna, Baghouz. Med flyktingar och överlevande från staden kommer fasansfulla berättelser om övergrepp, terror och handel med människor.

Historier om grymhet och människoförakt är nästan omöjliga att ta in. Samtidigt fortsätter den humanitära katastrofen när människor flyr från striderna. Omkring 65 000 människor finns nu i de kurdiskarabiska styrkornas uppsamlingsläger. Några har drabbats av terroristernas övergrepp, många är civila som försöker överleva och några är terrorister och deras familjer.

Inbördeskriget är långt ifrån över

Allt utspelar sig i ett inbördeskrig som långt ifrån är avslutat och som när som helst kan förvandla till en fullskalig internationell konflikt.

Så vad är det i situationen som fångar de båda kristdemokraternas öga och får dem att tala om regeringens brist på allvar? Inte risken för en humanitär katastrof eller hotet om en utvidgning av kriget. Inte ens tanken på tusentals stridsvana män från hela världen som skulle kunna slippa lös får Adaktusson och Carlson att fatta pennan.

Deras bekymmer handlar om hur några tiotal IS-terrorister med svenskt medborgarskap ska hållas borta från landet. Som om det skulle lösa hotet om terror.

Att de långt ifrån är ensamma i sin närsynthet gör inte saken bättre.

Kristdemokrater underskattar terrorn

Till de båda kristdemokraternas försvar ska sägas att de i alla fall inte börjar tala om att dra in medborgarskap. Ändå måste vi fråga oss, är det inte att underskatta hotet från terrorismen att som Adaktusson och Carlson låtsas att det skulle räcka att stänga gränsen för några tiotal personer?

Adaktusson har dessutom skäl till självrannsakan. När George W Bush 2003 beordrade invasionen av Irak präglades landet av skräck och terror, men det fanns varken islamistiska terrorister eller kemvapen. Redan då var vi många som varnade för att bombkriget bara kunde leda till sekterism och våld.

Den svenska bombhögern höll inte med och TV-programmet Agenda – som på den tiden leddes av Lars Adaktusson – blev krigsförespråkarnas mest prestigefulla plattform. Där kunde Carl Bildt och andra argumentera för ett svenskt deltagande i kriget.

Irakkriget öppnade dörren för det som skulle bli "kalifatet", och från sin TV-studio gav Adaktusson sitt diskreta gillande.

Att påminna om det löser inte krisen utanför Baghouz. Men den sätter frågan i ett lite annat perspektiv.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.