ÅSIKT

Kvällens fotbollsgala borde fira kollektivet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Jimmy Wixtr m / AFTONBLADET / 85325
I år kommer Zlatan Ibrahimovic inte till fotbollsgalan.
LEDARE

Så blir det då en fotbollsgala, trots allt. Damlandslaget kommet, eftersom de till sist fick ett avtal. Zlatan kommer inte, eftersom han är Zlatan.

Allt är ungefär som det brukar. Det blir underhållning och mat och tacktal, precis som det ska vara på en fotbollsgala. Och till slut, just innan klockan tio, väntar sig de flesta att guldbollen hamnar där den brukar hamna. Hos Zlatan Ibrahimovic.

Ändå känns det faktiskt som årets gala på något sätt representerar ett nytt klimat, i fotbollen och kanske i samhället.

Damernas seger

Att damlanslaget till sist fick förbundet att acceptera att professionella idrottare inte kan spela landslagsfotboll för nålpengar är naturligtvis en seger för spelarnas sammanhållning. Men det är också ett uttryck för något större.

Det är inte bara fotbollsspelare som är hjärtligt trötta på att kvinnors insatser inte tas på fullt allvar, eller att kvinnor betalas sämre än män. Det är precis samma vrede som fått sjuksköterskor att kräva högre löner, eller som ligger bakom Kommunals krav på en uppvärdering av undersköterskornas arbete.

Över kvällens fest svävar dessutom miraklet i Milano för en vecka sedan. Det handlar inte bara om att det svenska herrlandslaget lyckats kvalificera sig för VM. Det har trots allt hänt förut, även om det var på den tiden Göran Persson var statsminister.

Det osannolika är att avancemanget kunde säkras efter matcher mot tre nationer som har VM-finaler på meritlistan, Det lär ingen annan ha gjort tidigare.

Plockar skräp

I fredags kväll uppträdde förbundskapten Janne Andersson i TV-rutan som gäst hos Skavlan. Andersson berättade varför han plockat upp skräp i omklädningsrummet efter segerfesten för en vecka sedan.

“Varför ska man slänga skit på golvet när det finns papperskorgar. Jag förstår inte det”.

“Pedant”, sa Skavlan medan Janne Andersson försökte förklara att det handlar om respekt för andra människor. Ett arv från fotbollens ställning som en av våra viktigaste folkrörelser.

En idrottsgala handlar om stjärnor och segrare. Det ligger liksom i sakens natur. Men efter damlandslagets framgångsrika kamp för rimliga villkor och efter herrlandslagets kollektiva seger över oddsen finns det faktiskt också något annat att fira i kväll.

Idén att vi - om vi går samman, visar varandra respekt och gör vårt bästa - faktiskt kan åstadkomma stora saker tillsammans.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM