Hyr en fattig student med ett enkelt klick

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: monkeybusinessimages / iStockphoto
Studenter är tillgängliga dygnet runt för jobb i bemanningsföretagens värld.

En kompis jobbade på kafé och kunde inte vara med på sin släktings begravning. En annan missade lillasysterns student när hon tog ett skift på Volvo. Blir man erbjuden jobb som ung eller student tackar man inte nej.

Att hålla ihop ekonomin på universitetet eller högskolan kan vara stressigt. De flesta tar vilket jobb som helst för att slippa använda pappersnäsdukar som bindor och äta knäckebröd till middag.

Tillgängliga dygnet runt

Många unga hyrs ut av bemanningsföretag genom mobilen. Appen Instajobs marknadsförs till arbetsgivaren med "tillgång till personal dygnet runt". Där kan du hitta studenter redo att rycka in som skolvikarier eller receptionister med ett par klick. Leta i appen i 30 sekunder och ha dem redo i klassrummet 40 minuter senare.

Vid en första anblick kan bemanningsföretag för studenter verka effektivt och praktiskt. Marknaden styr, de som vill jobba extra får möjlighet och de som behöver någon snabbt.

Ohållbart

Men hur blir egentligen lektionen med en vikarie som fått mindre än en timme på sig att förbereda sig och åka till skolan? Tillräckligt många elever straffas redan av marknaden i vinstdrivna skolor med fokus på allt utom lärande.

Och hur mår den som måste vara tillgänglig dygnet runt? Efter jobbet lämnar företaget en recension av den inhyrda personalen direkt i appen. Har man tur beskrivs man som vänlig, glad och samarbetsvillig.

Bortom hotet om en recension är studenter snarare trötta, stressade och irriterade. Deras psykiska ohälsa ökar. Nästan hälften av studenterna i vid de största svenska universiteten känner sig stressade och utmattade. Priset på ettor har i flera studentstäder mer än dubblerats de senaste åren. Studiestress, ekonomisk oro och en helt oberäknelig jobbsituation är en farlig blandning för ungas hälsa.

Unga är utsatta

Instajobs är ett tidstypiskt exempel på ungas utsatthet på arbetsmarknaden. Enkla jobb är ofta otrygga. Arbetsmiljöverket konstaterade tidigare i juni att arbetsmiljön för de som är anställda av bemanningsföretag ofta är sämre och att de skadar sig mer på jobbet. Uthyrd personal får mer sällan ordentliga introduktioner på jobbet.

Unga ska inte behöva välja mellan att äta knäckebröd till middag och att vara tillgängliga för jobb dygnet runt. Det är cyniskt att få marknadens strypgrepp till något positivt.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM